torsdag 29 januari 2015

Fälla lutande träd

Att fälla trädet ut i sjön på isen är ett dåligt alternativ. Ett träd som lutar meter åt höger träffar marken meter till höger om det ställe som ett rakt träd skulle falla om brytmånen är i våg. Sikta alltså meter till vänster om önskad nedslagspunkt.


Träd som lutar i sidled är svårare och farligare att fälla än träd som lutar i fällriktningen och bör därför undvikas. Vilken sidolutning som . Om trädet lutar kraftigt (över grader) och sitter hårt brukar baxning bakåt vara bästa metoden.

Jag ska börja lite gran med att fälla lite träd åt folk jag känner och sådär, och till helgen ska jag iväg och fälla ett par träd , men till problemet är att ett lutar lite granna mot sommarstugan som står där. Fälla träd med räligt sidlut. Fälle i svårt lutande träd ? I denna guide kommer du att lära dig exakt hur du fäller ett träd på egen hand. Ett murket eller skadat träd kan falla lite hur som helst beroende på brytmånen ( gångjärnet) är försvagad. Bedöm sedan om trädet kan fällas utan fara för omgivningen eller om det riskerar att fastna i andra träd.


Olika tekniker för fällskäret. När du sågar fällskäret är det viktigt att komma ihåg två saker: Att brytmånen blir jämn och får rätt dimension, och att fällkilen eller brytjärnet sätts in innan trädet kan nypa fast sågsvärdet.

Det finns några olika tekniker för att göra fällskäret på ett säkert sätt. Ska de uppkapade stockarna säljas krävs ofta att de ska vara inom vissa längdmått för att inte få avdrag på priset. Speciella måttband för detta ändamål finns att köpa. Om det är besvärliga träd som exempelvis lutar åt fel håll gentemot det håll man måste fälla så kan en fällriktare vara ett måste.


När du bestämt vilket träd du ska fälla är det dags att bestämma fällriktningen. Hänger grenverket över åt något håll? Det enklaste är att fälla trädet åt samma håll som det själv vill falla p. Om ditt träd lutar kraftigt eller det blåser så spar du en tårtbit längst bak på trädet då kan du såga fram mot brytmån utan att trädet faller,annars är risken stor att du inte hinner fram mot brytmånen med sågningen,med påföld att det blir . Det är lämpligt att ordna bra underlägg att fälla träden på, så att de är på lagom avstånd från marken vid kvistning, samt att inte långa träd med lite kvist knäcks när. Trädet faller åt rätt håll.


Foto: Judit-Karin Jacobsen. Ibland kan du behöva fälla ett träd på. Om analysen visar på olika riskfaktorer, så som att trädet lutar mycket åt fel håll eller att det inte mår bra, kan du behöva använda hjälpmedel.


Att frångå innebär både att fällningen blir mindre säker och att du får slita mer rent fysiskt. Titta på stammens lutning, på vindriktningen och grenverkets form. Om du är osäker kan du gå en bit ifrån trädet och hålla upp ett lod framför stammen, då ser du tydligt åt vilket håll trädet lutar. Har du inget, gör du ett .

Fäll trädet precis där du vill ha det. Såga bara av stammen, så välter det. Motorsågsutbildning C lär ut att på ett säkert och kontrollerat sätt kan fälla lutande träd , träd med spänningar i veden samt utföra precisionsfällning.


Planen är att bara fälla trädet så någorlunda snabbt och diskret som möjligt, dra undan det bakom några buskar och sedan avlägsna mig ifrån platsen och . Så är du säker när naturen slår till. Att röja ett stormdrabbat område är bland de farligaste uppgifterna när man jobbar med motorsågar. Husqvarna lär dig hur det går till. Man skiljer inte på björkarterna nämnvärt vad gäller deras användning. Virket är ett medeltungt, medelhårt och segt virke.


Glasbjörken har rakare fibrer och. Fällning av lutande björk -. Dels kan det slå hål på isen och sedan . Det lättaste när man fäller ett träd är att ta ner det åt det hållet det lutar. Lutande björk över staket.


Den så kallade naturliga fällriktningen. Dog så är det ofta så att det inte passar så bra att fälla åt det hållet. Så som i detta fallet då trädet skulle fallit över ett staket och in på tomten. Det kan man oftast lösa vid att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.