torsdag 25 juni 2015

Avskogning orsaker

Jämför slutavverkning som används för att regenerera skogsmark. Men när man hugger eller bränner ned träden släpps denna koldioxid ut igen. Idag avverkas enorma skogspartier runt om i världen i en mycket hög takt.


Det har gjort att närmare en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser kommer från . De yttersta orsakerna till avskogning är dels befolkningsökningen, dels industrisamhällets exploaterande inställning. Genom avskogningen förändras landskap och livsmiljö radikalt.

Marken lämnas utan skyddande vegetation och erosion och jordförlust får fritt spelrum. Vidare minskar markens . Under årtionden människor medvetna om förstörelsen sker över hela världen. Lot Åtgärder kommer att vidtas, bland annat genom utbildning i länder där trä skördas och där den säljs.


Träd är organismer som tar upp koldioxid från atmosfären och avger syre. Livet som vi känner det skulle inte existera utan träd och fotosyntetiserande växter. Ett av vår naturs största problem är människans avskogning i . Avskogningen har många orsaker , men .

Den främsta anledningarna till avskogning i Amazonas är inte värdet av de träd som växer i området, utan möjligheterna att beslagta billig mark för boskapsuppfödning och för jordbruk. Ett skäl är den exploderande befolkningen och produktionen av exportgrödor för industriländerna. I dagsläget är detta med orsaker till avskogningen mer komplicerat än under tidigare århundraden. Att plantera och bevara skog är bra för klimatet. Inom RED en mekanism i FN:s klimatavtal, belönas fattiga länder för just detta.


Men som REDD är utformad idag är risken stor att skogsavverkningen inte förhindras utan bara flyttar till ett annat land. Ett annat sätt att mäta presenteras i en avhandling vid . Världens skogar mer än kolsänkor. Erfarenheter av finansiering för skogsskydd och skogsbistånd. REDD- förhandlingarna: förslag, strategier och . Skogens roll för kolbalansen.


Varje år förlorar Afrika skogsområden som sammanlagt är lika stora som Belgien. Om vi talar generellt om avskogning så finns det många olika orsaker till detta från ohållbart skogsbruk som inte står för återbeskogning, till riktig avsiktlig avskogning som görs för att använda marken till annat. Orsaker till folkmordet i Rwanda.


Vad gäller avskogningen så görs den oftast för att bedriva olika typer av jordbruk eller . När TV4s Nyheterna härom veckan förmedlade nyheten om den senaste rapporten från FNs klimatpanel angavs två orsaker till klimatförändringarna: Användning av fossila bränslen och kalhuggning av skogar. Samtidigt visades bilder från ett typiskt svenskt hygge.

FN:s jordbruksorganisation (FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations) beräknar att mer än en fjärdedel av koldioxidutsläppen beror på avskogning , främst i tropikerna. Föreningen Rädda Regnskog får en del frågor om att klimatkompensera koldioxidutsläpp genom att köpa regnskog av föreningen. Parlamentet uppmanar EU att förespråka REDD-mekanismer som är mer långtgående än den befintliga projektstrategin i mekanismen för ren utveckling och som tar itu med underliggande orsaker till avskogning , t.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.