tisdag 23 juni 2015

Forma bokstäver rätt

När elever redan har lärt sig bokstäverna men behöver hjälp var man ska börja forma bokstaven. Samtliga bokstäver i svenska alfabetet. När jag skrev ut använde jag tipex för att ändra några pilar som är fel, t ex A, M och N. ABC StarterKit Svenska är inriktad mot barn som har börjat intressera sig för bokstäver och hur de låter. Spelet innehåller möjlighet att öva på att forma bokstäver , hitta rätt begynnelsebokstäver, matcha gemener med versaler samt att skriva ord.


Det finns flera svårighetsnivåer.

Appen har många anpassningsmöjligheter. Skrivguiden påminner mycket om den populära appen LetterSchool. Jag har sett att elever som inte lärt sig skriva och öva sig i skrivandet kan få svårigheter att forma bokstäver längre fram i skrivandet.


Jag har flera gånger tänkt att hur vi skriver bokstäver handlar om att vi ska underlätta själva skrivandet. Det betyder att formen ska möjliggöra ett möte med en annan bokstav . De kan ses som ett komplement till ett arbetsmaterial du redan använder eller som startpunkt i bokstavsarbetet. Vissa av orden är valda för att utöka elevernas ordförrå till exempel juvel.


Detta gör att vi kan arbeta intensivt med att lära oss forma alla bokstäver nu i början av tvåan.

Vi övade redan i ettan på grundformerna för att förbereda oss för att skriva bokstäverna. Jag pratade innan om att man behöver öva mycket för att få det rätt. Gör egna mallar för skrivstil eleverna att öva på.


I olika utföranden och med olika val som nedan: image. Pedagogisk planering år Börja skriva för hand. Du kan hålla i penna på ett avslappnat och smidigt sätt. Du kan forma bokstäverna rätt (dvs du börjar uppifrån och formar bokstaven rätt). Resultatet visar att barn lär sig skriva genom att skriva mycket och ofta om sådant som ligger dem nära.


Att forma bokstäver rätt är viktigt för att kunna skriva tydligt . Syftet med bokstavsinlärning är att barnet ska lära sig läsa och skriva. Jag med tiden lärt mig ett eget sätt, att göra bokstäver så att det är läsbart, men mest för mig, ibland för andra. Någon som har en länk till nån sida på nätet där det finns bokstäver , stora och små, och så rader att skriva dem på, gärna också pilar som visar vilken ordning man ska dra strecken?


Datorn har visat med hjälp av ett rött understreck och genom att uttala ordet felaktigt om det är felstavat. Eleverna har ofta suttit i par och kunnat resonera sig fram hur ordet egentligen ska skrivas för att bli rätt. Enligt den här metoden börjar man forma bokstäver med pennan först i åk 2. Men det blir inte alltid . Du kan måla en bild som passar till din text.

Du kan skriva hela meningar och använder små och stora bokstäver på rätt sätt. Om barnet tycker det är svårt att skriva kan föräldern skriva bokstäverna svagt och barnet fyller i bokstäverna. Vi tycker det är viktigt att uppmuntra att forma bokstäverna rätt , att skriva dem uppifrån och ner. Förutom att skriva får barnet ringa in sin känsla under lässtunden. Föräldrarna får gärna skriva en . Stava rätt - stava lätt är en serie arbetshäften där eleverna lär sig stava vanligt förekommande ord.


I Skrivstilsboken får eleverna spåra prickade bokstäver och ord innan de övar sammanbindningarna på egen hand. I Kiwi ABC får eleverna lära sig alfabetet, forma bokstäver och träna på att få en snygg handstil. Varje vecka tränar eleverna på att forma bokstäverna rätt. Vi tänker extra noga på att alla bokstäver alltid skrivs uppifrån och ner.


Eleverna ges möjlighet till att träna på sin handstil och hur bokstäverna formas. Här under hittar du filmer om hur bokstäverna skrivs på rätt sätt. Eftersom vi väntat med att forma bokstäverna hoppas och tror vi att de flesta eleverna är redo för att forma bokstäverna med pennan nu. Alltså: bokstäver med ungefär samma form tränar vi på samtidigt.


Eleven eller läraren kan välja vissa bokstäver att gå på varpå eleverna ska lyssna och gå på samma bokstäver i samma ordning. Elev A säger ett ljud och elev B ställer sig på rätt bokstav. När eleverna tränar på att forma bokstäverna kan kamratrespons med fördel användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.