onsdag 24 juni 2015

Lägga plåttak utan läkt

Har ett garage med pulpettak som idag är pappat. Pappen börjar bli gammal och jag vill lägga plåt på pappen. Tänkte bara köpa vanlig billig korrugerad takplåt. Går det bra att skruva den direkt på pappen, ned i yttertaket eller måste jag verkligen läkat upp först?


Eftersom plåten är korrugerad så tänkte jag . Montera plåttak direkt mot underlagspapp?

Råspont eller bara bärläkt? Läkt eller papp under takplåten? Plåttak - Lägga takplåt? Det finns således inga takstolar utan taket vilar på en nockbräda och ytterväggarna. Det är risk att det blir fukt (kondens) mellan plåt och papp och därför hade jag lagt läkt emellan för att spara på både plåt och papp.


Skulle ett alternativ vara att lägga ett papptak ovanpå underlagspappen? Det positiva med plåttak är att det är mycket lätt och är även enkelt att lägga. Detta är en stor fördel jämfört med exempelvis tegel.

Dessutom så finns det många tillfällen då man vid önskan kan lägga plåttak direkt på gammalt tak av papp eller shingel, utan att . Fyra steg en detaljerad genomgång på hur du lägger tak. I första steg genomgås hur du spikar råspont direkt på takstolarna, i det andra hur du klär in ett tak av råspont i underlagspapp, i det tredje hur du spikar strö- och bärläkt och i den fjärde och sista . En annan fördel är, att du till skillnad från takpannor kan lägga takplåt på tak som har lutning under grader. Vid nybyggnation, använd godkänt undertak eller läkt direkt på takstolarna. Byggmax ger dig tips och råd på hur du lyckas med att lägga tak, detta är del fyra där vi hjälper dig med att.


Hur man lägger ett plåttak på snabbaste sätt. TRPreglas enligt bild nedan. För större plåttjocklekar kan annat regelavstånd väljas. Leta på takstolarna och fäst läkten på varje takstol.


När det är gjort lägger du en läkt mellan varje takstol. Rekommenderat är CC, från centrum på den första läkten till centrum på den andra skall avståndet vara 600mm. Bärläkt läggs vågrätt på taket ovanpå ströläkten.


Läs monteringsanvisning för just din plåt hur det ska . Stillastående vatten mellan lackerad och förzinkad plåt kan efter en tid förorsaka s. Bara plåt eller alla dessa lager av papp osv. Denna kläms fast ovanpå takstolarna med lämplig läkt , sedan lägger du bara läkt på tvärsen och skruvar fast takplåten direkt i denna - en enkel snabb . Rengöring efter montering.

Metallspån eller filspån på plåtbekläd- naden eller i takrännorna måste tas bort så snart monteringen är färdig. De kan rosta och orsaka missfärg- ning. Den hårda och släta ytan på Lindab profilerade plåt gör det svårt för mossa och alger att växa på väggbe- klädnad eller taktäckning.


Ska lägga på ett plåtak på en lite bod där papptaket läcker lite grand. Boden har snedtak som är drygt 3. Annars finns det dyrare plåt med bättre ytskikt men då kostar den det dubbla också. Ska ja lägga plåt ska man väl fixa med läkt osv under också, och takpapp går väl att lägga direkt på eller? Enorm kvalitetsskillna den tjockare plåten kan man dansa hambo på utan skador.


Jag har ett fuskbyggt garage där taket läcker. Idag ligger det ett plåttak direkt på läkt utan råspont och papp under. Jag tror att det både läcker vid farmarspiken som sitter löst och att jag får kondens på undersida som droppar ner på innertak. Min tanke är att spika råspont direkt på takstolar och lägga papp.


C- eller Z-profil eller på . Lockpanelen ligger då utan papptäckning och klarar sig, men då det inte finns ströläkt finns en viss risk för röta i locken. Byter man bärläkt så kan de lyftas med låga distanser, men man bör inte lägga ströläkt. Med gåbar plåt menas profil som tål försiktig gång utan att ta skada eller erhålla förfulande intryckningar. Tjockare plåt medger större avstånd mellan läkt och förbättrad gåbarhet.


För säkerhets skull bör du alltid försöka gå på eller intill läkt. För Plannja Takpannor och Plannja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.