fredag 29 januari 2016

Byta däck datum

Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck.


Har bilen odubbade däck får släpvagnen . Läs allt om lagar och datum kring däck och mönsterdjup här!

Vinterdäck, dubbade eller dubbfria, ska användas vid vinterväglag. Däckbyte – här är alla datum och regler. Själva däckbytet kan det vara bra att överlåta till ett proffs.


Och kom igåg att efterdra muttrarna. Dubbdäck och friktionsdäck. Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck.


Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon.

Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem. Sverige är ett land med vinter under några månader per år. Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar måste ha vinterdäck mellan december och mars när det är vinterväglag. Efter den mars och fram till den december så får du använda sommardäck på din bil.


Dock uppmanas man att byta till vinterdäck redan den november. Tidigast du får byta från sommardäck till vinterdäck är oktober. Senast man måste byta till sommardäck är den april.


Man får ha sommardäck på vintern . För att inte äventyra din säkerhet råder vi dig att alltid byta dina däck , sommar som vinter vid minst mm mönsterdjup. Allrounddäck eller året runt däck - finns det? Tyvärr finns det inga däck som är speciellt säkra för användning året runt. Det finns vinterdäck som är gjorda för den centraleuropeiska . En däckspecialist ska kontrollera ditt däck efter en punktering för en grundlig genomgång.


Om mönstret har nötts ner till nivån för indikatorn är det dags att byta däck. Däcken har inget givet bäst före datum och det spelar mindre roll när de tillverkades eftersom det finns många andra faktorer som påverkar livslängden .

Datum för lag på vinterdäck och förbud mot dubbdäck. Rätt lufttryck, däckfakta. Minsta tillåtna på sommardäck, mm. Att bara byta ett däck försämrar bilens köregenskaper, byt därför båda på samma axel. När är det hög tid att byta däck ? Givna datum är december då vinterdäcken enligt lag ska sitta på din bil.


Från maj är det enligt lag förbjudet att köra med vinterdäck, du måste alltså byta däck till sommardäck, såvida . Vårsolen har värmt upp stora delar av södra Sverige och vägarna är torra, snön borta. Dags att skifta till sommarhjul? Kanske redan bytt däck ? När det är dags att skifta till sommardäcken beror förstås väldigt mycket på var man bor i vårt avlånga land. Många hade bokat in en tid i verkstaden för att byta ut sina dubbdäck men avbokade senare på grund av ett snöfall som skett över natten.


Jonssons Gummiverkstads AB. Kim Lundström och hans medarbetare byter cirka 3däck om dagen. Ett 20-tal bilister har bokat om sina tider. Mellan dessa datum är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag. Omvänt gäller reglerna för när det är dags att byta till sommardäck.


Fram till den :e december är det tillåtet att köra med sommardäck, om vinterväglag ej råder, och från den 16:e april är det förbjudet att köra med dubbdäck (förutsatt att det fortfarande inte är vinterväglag). Det är således en kombination av datum och väglag . Däcken kan vara försedda med dubbar eller vara s. Bestämmelsen gäller personV,. Under övriga tider fâr vinterdäck . Här borde det stå tydligt också vilket datum man ska byta till vinterdäck, det är faktiskt inte alla som vet det i huvudet, speciellt inte nu när de ändrar. När man planerar att byta däck gäller det att beakta de rådande förhållandena och väderprognoserna. Det gäller även att beakta de egna körtiderna och -rutterna.


Att komma ihåg vilka datum som gäller för byte av sommardäck och vinterdäck kan vara svårt. Vi har därför sammanfattat datumen samt inkluderat förklaringar till varför det är nödvändigt att faktiskt byta däck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.