fredag 29 januari 2016

Markanvändning

Vill du få tillgång till hela artikeln? Nationalencyklopedin, markanvändning. Geologin påverkar livsbetingelserna för växter och djur, och därmed också förutsättningarna för jordbruk, skogsbruk och fiske.


Markens egenskaper är avgörande för jord- och skogsbruk. De påverkar bland annat markens näringsinnehåll, vattenhållande förmåga och känslighet för försurning men också .

Markanvändningen i Sverige. Statistiken ger en samlad beskrivning av hur marken i Sverige utnyttjas för olika ändamål och hur markutnyttjandet har förändrats över tid. Bland annat redovisas uppgifter om hur stora arealer mark som används för jordbruk, skogsbruk samt bebyggelse och . Mark är en ändlig resurs: hur den används är en av . Europa är en av världens mest intensivt använda kontinenter med den högsta andelen mark som upptas av bebyggelse, produktionssystem (inklusive jord- och skogsbruk) och infrastruktur.


Enligt officiella siffror fångades mer än 90 . Indikatorn visar förändringar i utsläpp och eliminering av växthusgaser som direkt resultat av mänsklig markanvändning , förändrad markanvändning och skogsbruksverksamhet (LULUCF). Om utsläppen från denna sektor är positiva eller negativa beror på praxis när det gäller skogsplantering, avskogning, beskogning, .

Den parlamentariska miljömålsberedningen presenterar ett delbetänkande om en strategi för långsiktigt hållbar markanvändning för skog. Miljömålsberedningen överlämnar i dag sitt delbetänkande, om strategin för långsiktigt hållbar markanvändning , till miljöminister Lena Ek. Direktiven betonar långsiktigt hållbar . Sametinget ska medverka i samhällsplaneringen och bevaka att samiska behov beaktas, särskilt rennäringens intressen. Här finns information om renskötsel och samebyarnas markanvändning. Det är Sametingets ansvar att främja rennäringens intressen.


Vi producerar enklare planeringsunderlag i . Behöver du visa att ditt bränsle uppfyller hållbarhetskriterierna för markanvändning ? När man tar fram riktvärden är den markanvändning som förväntas på området viktig. Det finns också bestämmelser för . Av jordens isfria landyta används antingen till jordbruk eller betesmark. Denna markresurs ger mat till fler än sez miljarder människor. Om år måste marken producera mat som räcker till nio miljarder människor – vilket kan vara möjligt genom att ta mer mark i anspråk för. Köp billiga böcker inom fastighetsindelning och markanvändning hos Adlibris.


Mark som är förorenad av metaller, oljor eller andra miljögifter ska saneras innan den tas i anspråk för en ny markanvändning. Inför saneringen ska bedö- mas hur stor del av en för- oreningen som ska tas bort.

Ambitionsnivån är att så mycket som möjligt tas bort. Detta måste dock ställas mot vad som är samhällsekono-. På mindre orter bör lokalisering präglas av en effektiv markanvändning i centrala eller stationsnära lägen.


Det krävs för att andelen kollektivtrafikresor ska öka och bilresorna minska. Och för att en långsiktigt hållbar regionförstoring med en bas i kollektiva färdmedel ska bli verklighet. En högre koncentration av service, . Stadsbyggnadsförvaltningens ansvar.


Om Nacka kommuns program för markanvändning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.