fredag 22 januari 2016

Skruvens historia

Enligt skruvexperten Bill Eccles forskning sträcker sig skruvgängornas historia mycket längre bakåt i tiden. Archimedes (287–2f.Kr.) utvecklade skruvprincipen och använde den för att bygga anordningar som lyfte vatten. Vissa tecken tyder dock på att vattenskruven har sitt ursprung i Egypten långt före.


De började då användas för att sätta samman vapendelar. Till en början var de mycket dyrbara därför att gängorna skapades för hand med hjälp av såg .

Vid anbringande av vridmoment vid skruvens ända, exempelvis med manuell vridning eller motor, tvingar lutningen fram en axiell rörelse, det sker alltså en växling från rotation till linjär rörelse. Normalt blir förhållandet så att en mindre kraft men större rörelse anbringad för skapa rotation, resulterar i en mindre rörelse men . Det var framför allt ett verktyg för vapensmeder som var i behov av skruvens goda sammanbindningsförmåga i vapnens avfyrningsmekanismer. Nu började skruvarna få hög kvalitet.


Det finns ett flertal olika former på skruvens huvud. I slöjden är det vanligast med försänkta skruvar. Eftersom spiken och skruven hör till de tekniska hjälpmedel som människan har använt längst är det svårt att med någon precision härleda deras uppkomst till en särskild ti plats eller person.


Pozidrive har ett extra kryss.

Transcript of Skruvens Historia. Arbetsprincip Skruven har en eller flera gängor som löper i spiral runt centrum, kärnan, . Skruvens historia skruven är en av det mäst användbara sakerna för att bygga saker tillexempel maskiner. Nebukadnessar den andre uppfan skruven. Om jag inte missminner mig så var det en liten pojke, som var uppfinnaren. Han satt vid en flodbädd i Mesopotamien och tittade drömmande på det glittrande vattnet.


Han hörde porlet, fåglarnas sång och fårens bräkande i bakgrunden. Redan de gamla romarna kände till skruvens princip, som återfinns i en rad ting från deras tid. De använde dock inte skruvar till att fästa och förena. För detta använde de lim, spikar, tappar och kilar – men inte skruvar. En trolig orsak var att de inte kunde framställa härdat stål, något som behövs för att göra skruvar.


De skulle aldrig leja en barnvakt åt Flora och Miles – du har väl läst Skruvens vridning? Och ingen barnvakt skulle väl bli förälskad i mr Rochester, eller hur? Han väntade på en förklaring från Patra, och när ingen kom tog han . Skickas inom 1‑vardagar. Handlar kanske hela Skruvens vridning om Douglas och dennes ”onämnbara” förbrytelser – och är det Guvernanten som är offret för dem?


Det blir liksom en annan historia då.

Times Litterary Supplement beskrev nyligen Skruvens vridning som Sannolikt världens bästa spökhistoria. Det är en väl sammanhållen historia i en berättartradition som i anglosaxiska länder kallas gothic, närmast högromantisk, förlagd till en ödsligt belägen herrgård . Våra guider hjälper din kund med handfasta råd hur man lyckas med sitt byggprojekt. En nyttig bok från oss om allt från skruvens historia till skruvar av andra slag.


Den andra siffran anger förhållandet mellan skruvens nominella sträck- och brottgräns i tiondelar. Genom att multiplicera talen för skruvens brottgräns och sträckgräns får vi den nominella brottgränsen: 8x 0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.