fredag 22 januari 2016

Sverige markanvändning

Statistiken ger en samlad beskrivning av hur marken i Sverige utnyttjas för olika ändamål och hur markutnyttjandet har förändrats över tid. Bland annat redovisas uppgifter om hur stora arealer mark som används för jordbruk, skogsbruk samt bebyggelse oc. Syftet med den här boken är att ge en sammanvägd bild av markanvändningen i Sverige samt att beskriva hur den förändras över tid. Ofta används ett och samma . Av Sveriges totala areal utgörs procent av skog, procent är jordbruksmark,procent är öppen myr och procent är vatten.


Endast procent av marken är bebygg procent är gräsmark av olika slag och resterande procent är berg i dagen, övrig trädbevuxen mark, impediment och liknande.

Statistiska centralbyrån. Markanvändningen i Sverige. Av landets totala areal på miljoner hektar upptar skogsmark den dominerande ande len med procent, berg i dagen och övrig mark utgör procent, öppen ej.


Geologin påverkar livsbetingelserna för växter och djur, och därmed också förutsättningarna för jordbruk, skogsbruk och fiske. Markens egenskaper är avgörande för jord- och skogsbruk. De påverkar bland annat markens näringsinnehåll, vattenhållande förmåga och känslighet för försurning men också . Planering och markanvändning.


Bra information om jor berg och grundvatten ger förutsättningar för en resurseffektiv, hållbar och klimatanpassad användning av mark och havsbottnar.

För att bygga och underhålla ett hållbart samhälle behövs planering. Byggande av hus, vägar och andra förändringar i mark- och . Feb Inlägg om markanvändningen i Sverige skrivna av jordbruketisiffror. Vatten har exkluderats, och likaså täkter, gruvområden, golfbanor och skidpistar.


KM står för känslig markanvändning och betyder att marken kan användas för till exempel bostadsändamål. MKM betyder mindre känslig markanvändning och kan användas i exempelvis industriområden eller som täckning av en deponi. Vanligt förekommande är även platsspecifika värden som tas fram för den enskilda . Sveriges lantbruksuniversitet och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut deltar genom att tillhandahålla underlag för beräkningar av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning , förändrad markanvändning och skogsbruk. Skogsstyrelsen deltar genom att tillhandahålla underlag för beräkningar av . Detta indikerar att Sveriges åtaganden enligt . Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark anger en nivå som ger skydd mot hälso- och miljöeffekter vid flertalet förorenade områden i Sverige ,. KM) och mindre känslig markanvändning (MKM). En viktig del är att belysa konflikter och synergier.


Projektet är i huvudsak inriktat mot markanvändning i Sverige , men eftersom åtgärder i Sverige kan innebära ”export” av problem till andra . Inom denna sektor är det stora variationer mellan . Apr Syftet med projektet är att undersöka det aktuella kunskapsläget och identifiera kunskapsluckor om markanvändning kopplat till biodrivmedelsproduktion. Vi fokuserar främst på effekter av svensk drivmedelsproduktion, men det kan innebära att effekterna av hela produktionskedjan på global nivå, inklusive . Environmental and Energy Systems Studies.

Inblandade samverkansparter är primärt kommunerna och Lantmäteriet. Uppdragsledare var Olov Johansson (specifikationen) och Jimmy Svensson (samverkansprocessen). Mats Sandewall, forskare i skogsresurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar om hur vi har sett på skog och mark genom tiderna. I utvecklingsländerna, exempelvis i Nicaragua och i Laos, kan rätt användning av skog och mark ge länderna den framåtrörelse de behöver, och fel användning kan resultera i en . Traditionell markanvändning i Japan och i Sverige - historiska perspektiv och skötsel för naturvård.


Föreläsare: Björn E Berglund Prof emeritus,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.