fredag 29 januari 2016

Häck+tomtgräns+höjd

Måste bara fråga, Finns det några regler som säger att man inte får sätta upp en häck som sedan kanske växer upp till typ - meter efter. Vad det gäller växtlighet som växer över tomtgräns har du rätt att kapa det som växer över på din tomt, men ska i första hand uppmana grannen att göra det. Ett staket i tomtgräns hindrar småbarnen från att rymma och kanske vill vi slippa grannarnas nyfikna blickar.


Vi har en granne som för ett par år sedan planterade tujaplantor i direkt anslutning till tomtgränsen, dock ej PÅ densamma. I det följande beskrivs vad som gäller för träd och häckar i Sverige, Norge,.

Det är fastighetsägarens ansvar att häckar , träd och buskage inte påverkar trafiksäkerheten. För att trafikanter ska kunna passera behövs en fri höjd på minst. Planteringsavstånd mot tomtgräns. Häckar måste därför klippas i viss höjd vid in- och utfarter och vid vägkorsningar, men det finns i princip inget som talar om hur hög eller tät en häck får vara.


Däremot ska man inte behöva tåla att grannars växtlighet helt skuggar ens uteplats – man kan faktiskt väcka talan om att grannen ska klippa ned sin . Klippa häck i tomtgräns. Har min granne rätt att klippa ner en häck som är planterad i tomtgränsen mellan våra tomter till tre decimeters höjd utan att fråga mig om lov?

Svar: De enda bestämmelser av grannelagsrättslig natur som finns i jordabalken (JB) och som är relevanta på denna fråga är stadgandet i . Ett exempel på ett staket kan vara om du väljer en bräda som är centimeter bred så ska tomrummet mellan brädorna också vara minst detsamma, det vill säga minst centimeter. Att plantera en häck behöver inga tillstånd. Staket kräver inte bygglov oavsett höjd.


Men det finns några viktiga riktlinjer att ta hänsyn till. Tänk på att inte plantera häcken precis i tomtgränsen så att den riskerar att växa in på grannens tomt eller ut över gatan. Vill du att grannen ska ta ner sitt träd eller ansa sin häck prata med grannen först och läs på vad som gäller. Grannen högg ner hennes häck.


Den är snabbväxande och när man väl kapat toppen fortsätter den inte att växa på höjden. Vi ville ha upp den till meter innan vi beskar den, säger Jenny Danell. Köpekontraktet var påskrivet men de nya . Det krävs inget bygglov för att plantera häckar och buskage. Tar växtligheten överhand. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana se till att det finns fri höjd för trafikanterna.


Den fria höjden som krävs är:. Träd och häckar vid tomtgräns.

Låt det grönska, men inte utanför din. Om du har träd intill gång- och cykelbana måste du ta bort alla utstickande grenar upp till meters höjd. Plan- och bygglagen kap 15§. Avstånd vid gång- och cykelbana samt maximal höjd vid korsning.


Någon som har koll på vad som gäller med höjden på en häck vid tomtgräns ? Undrar därför vår granne på landet har planer på att sätta en häggmispelhäck utmed tomtgränsen och då skulle de ta bort all vår sjöutsikt. Till detta kompletterar hon dessutom med träd en bit in på sin tomt som bygger på höjden ytterligare. Tycker att det är konstigt . Bok, avenbok, gran och tuja ska du inte toppa förrän de nått rätt höjd. Du som har tomt intill gata: Häck och buskar ska växa inom eget tomtområde.


Om din häck gränsar mot en gång- och cykelväg eller gata får dina växter inte vara högre än cm. Mät tio meter åt varje håll. Inom den sträckan ska växterna inte vara högre än centimeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.