Sjuklön karens ja nej nej nej nej ja ja ja. Då en arbetstagare återinsjuknar på en ledig dag fortsätter inte sjuklöneperio- den att löpa förrän den första dagen som arbetstagaren skulle ha arbetat om hon eller han inte hade blivit sjuk igen. Den tid som du som arbetsgivare betalar sjuklön kallas för sjuklöneperiod och räknas i kalenderdagar. Däremot gäller samma regler för sjukanmälan, sjukförsäkran och läkarintyg vid återinsjuknande.
När en anställd har varit sjuk i mer än dagar ska du inte längre betala sjuklön.
Får jag en ny karensdag imorgon måndag eller räknas det som återinsjuknande ? Står sjuklönelagen finns en återinsjuknanderegel. Den anställda ska då inte heller få en ny karensdag. På FK hemsida, men menar de dagar från allra första sjukdagen eller dagar från sista och återgång i arbete?
Om en arbetstagare återinsjuknar inom fem dagar räknas de dagar med sjuklön som redan har betalats ut i den förra sjuklöneperioden med i den nya sjuklöneperioden. Vid ett återinsjuknande inom fem dagar ska arbetsgivaren inte lägga på någon ny karensdag. Detta eftersom det då gått mer än fem dagar från den förra sjukskrivningen.
Regler om sjukfrånvaro, karensdag med mera finns i sjuklönelagen.
Svaret ovan gäller för en ”normal” anställning hos en arbetsgivare. Har du flera arbetsgivare ansvarar de för sjuklön utifrån den anställning du har hos dem. När ska den anställde lämna läkarintyg vid återinsjuknande ? En av mina anställda är sjuk ofta. Förra veckan var han sjuk måndag till torsdag och kom sedan och jobbade fredag, måndag och tisdag denna vecka, sedan blev han sjuk igen i tre dagar. Jag vet att det är den åttonde sjukdagen en anställd ska lämna läkarintyg, . Då är det så här: Om du inom loppet av fem dagar efter att du kommit tillbaka till jobbet blir sjuk igen slipper du karensdagen.
Då får du sjuklön direkt. Kan jag slippa karensdagen om jag är sjuk väldigt ofta? Om du har en sjukdom, eller ett funktionshinder, som gör att du beräknas vara borta . Sjukavdrag ja (ka- rens- dag) ja. Om du återinsjuknar inom fem dagar ska läkarintyget som regel visas från och med den sjunde dagen efter återinsjuknandet. Den nya sjukperioden ses inte som en fortsättning på den föregående sjukperioden vad gäller kravet på läkarintyg.
Det är bara vid beräkning av sjuklöneperiodens längd och vid . Sen jobbade jag måndag-tisdag-onsdag och blev sjuk igen torsdag. Jag var alltså frisk Lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, det är dagar. Betyder det att om det är prick dagar så får man en karensdag?
Dessutom var det så olyckligt att jag var sjuk även måndagen, . Läkarintyg vid återinsjuknande. Ny sjukdomsperiod som börjar inom fem kalenderdagar från det att en tidi- gare sjukperiod avslutats skall betraktas. Som första dag – karensdag. Har för mig att FK räknar kalender dagar vilket i praktiken innebär arbetsdagar. Men sedan så finns det en regel för så kallad återinsjuknande vilket innebär att om du har varit sjuk, börjar arbeta och därefter blir sjuk på nytt inom fem dagar räknas det som samma sjukperiod.
Då slipper du karensdagen . Om du blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från den dag du kom tillbaka till arbetet ses det som en fortsättning på den tidigare. Det är alltså inte tillåtet att byta karens mot annan betald ledighet. INGEN NY KARENSDAG VID ÅTERINSJUKNANDE.
Det spelar ingen roll om orsaken till sjukfrånvaron är en annan. Med kalenderdagar räknas även arbetsfria dagar in. Arbetstagare med årslön över gånger inkomstbasbeloppet erhåller fr. Om en ny sjukperiod börjar inom fem kalenderdagar från . Sjuk igen nu och ska vara hemma imorgon.
Räknas detta som samma sjukperiod så att läkarintyg behövs, eller är det en ny period så vi slipper intyg? Eftersom sjukperioderna kommit så tätt inpå varandra räknas de som en och samma. Om du blir sjuk inom fem dagar ifrån det att du tidigare varit sjuk ska det betraktas som en fortsättning på den tidigare sjukperioden.
Det innebär det att du inte får en ny karensdag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.