torsdag 31 mars 2016

Hur mycket är 1 kubik ved

En travad kubikmeter innehåller mycket mindre luft och motsvarar ungefär ,stjälpta kubik. Att ange ett exakt omräkningsvärde går inte. Flera faktorer spelar in , till exempel: vedtränas storlek, hur noggrant de travas och hur veden levereras.


De nätpåsar ved om liter som säljs på bensinmackar och . Men det är ingen absolut sanning.

Den faktiska mängden ved varierar mycket , beroende på hur veden ser ut. En kubikmeter är inte alltid en kubikmeter. Fast mått innebär massiv volym. Luften har alltså räknats bort. Brännved kan också säljas i kubikmeter travat.


Jag skulle vilja veta vad som är ett rimligt pris på en kubik ved. Det går väl att elda med fuktig ved , men då går det åt energi för att förånga vattnet, dvs du får inte ut lika mycket värme ur den.

Således blir mstaplad ved 1. Måttet är naturligtvis bara ungefärligt beroende på hur vältravad veden är. Jag undrar hur mycket kubikmeter björkved väger? Torkad björkved väger ca 4kg. Men blir inte klok på hur mkt man kan säga att en full släpvagn kan bli i kubik. Men står man på vedbacken och behöver göra ett snabbt överslag på hur mycket lasset väger så kan dessa siffror vara en utgångspunkt utan att göra allt för . Hur mycket ved ska vi räkna med går åt per år?


Någon som vet hur mycket kubik det är när veden är kapa kluven och travad? Antar att jag förlorar på att köpa den veden till granne nr 1. Ska upp till svärföräldrarna nästa helg och vi har blivit lovade så mycket ved vi kan få med oss. När det handlar om kubik huggen ved så måste man ju räkna bort luften mellan träna. Hur länge räcker en kubik ? Det är stor skillnad på hur mycket ved du får om du köper Travad eller Stjälpt ved.


Ved som säljs i 40- literssäckar är travad. Någon som har en uppfattning om hur mycket pellets det går åt om jag byter ut min vedeldning mot pelletseldning? Jämförelse olika energislag i villaskala -erhållen värme.

Radannonserna säger ofta något i stil med: kubik ved säljes -Pris 1kr kubiken. Det mått man får då kallas travat mått (m3tr) och enheten visar alltså hur stor plats den virkeshögen tar, inte hur mycket ved det är. Om det avses fastkubik, blir meters långa veden dubbelt större i travat mått. Enligt min skalle är det rätt :klia:.


Efter att den klyvits till . Din vedleverantör i Siljansområdet, kapat och kluvet för pannor, kakelugnar, spisar och kaminer. Lövträdsarterna är en mycket större grupp än barrträdsarterna som endast är tre till antalet. Dom arterna som räknas som barr är gran , tall och lärk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.