tisdag 29 mars 2016

Mat på vasatiden

Vad åt man i Sverige under Vasatiden ? Det är en fråga som inte är helt lätt att svara på , i ljuset av bristen på källmaterial, men vissa slutsatser går ändå att dra. Till skillnad från många eurpeiska länder saknar Sverige kokböcker från renässansen och medeltiden. Ute i Europa finns en rik skatt av kokböcker . Människorna drack ur kärl av tenn, trä eller lergods.


Det var tillåtet att hjälpa till med fingrarna när man åt och gästerna hade med sig sin egen kniv.

Fisk, brö gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på , även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.


Här hittar du material som kan relateras till mat , dryck och matvanor förr och idag. Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i Vasatiden (58:min). Den medeltida maten varierade mycket mellan vardag och fest, och mellan rik och fattig.


En vanlig dag åt en hantverkarfamilj gröt och bröd till frukost,. En festmåltid i stadens gille eller på påskdagen kunde bestå av löksoppa, rågbrö kallskuret (korv, blodkorv) och kokt gädda eller lutfisk, kött, rotfruktsgryta och . Man rör ihop mjöl och vatten och lite salt till en fast deg, delar den i små bitar, plattar ut dem tunt och gräddar dem på en het sten eller hett järn.

Dessutom åt man rotfrukter som rovor, morötter och kålrot. Det gjorde man ofta grytor på. Kål i alla former var så vanligt att köksträdgård kallades kålgård. Lök och vitlök var viktigt . Den sociala hierarkin bekräftades genom bordsskicket där de av lägre rang skulle hjälpa dem av högre rang, där yngre skulle hjälpa äldre, och där män skulle bespara kvinnor risken att befläcka kläder och rykte genom att hantera mat på ett okvinnligt sätt.


Delade dryckeskärl var vanligt även vid viktiga banketter för alla . Gustav Vasas regim en brytpunkt”. Jan Glete fokuserar i linje med Tilly på. MAT PÅ VASATIDEN VAD ÅT MAN?


See more popular or the latest prezis. Tyvärr försvinner ljudet ifrån musikvideon 23:men den kommer tillbaka 24:0 det är en justering utav. Man lagade maten med hjälp av elspisar och ugnar.


Alla kockar var tvungna att kunna laga mat över öppen eld. Inlägg om Vasatiden skrivna av Thomas. Manskapet hade en daglig mat - och dryckranson.


Varje man ombord på Mary Rose . Medeltidens mat och vår mat idag. Sammanfattning Man åt väldigt nyttigt under medeltiden i Sverige, maten kunde innehålla kött, gröt, ärtor, bönor, rotfrukter m. Man skulle kunna tro att de också åt potatis men det hade ännu inte kommit till Sverige så .

Tittarsuccén Historieätarna är tillbaka. Pratar man mycket om mat och uttrycker sin identitet genom mat är det tecken på ett välmående samhälle, säger Richard Tellström. Bland annat får tv-tittarna se Lundgren och Haag bjudas på fylld oxe, svagt öl, långkokt mage, sur fisk och hårt bröd i . De lärde sig laga vardagsmat men också sådan mat som serverades på fester och bjudningar.


Barn till rika föräldrar, adelsmän, kungar och furstar levde helt annorlunda än de andra barnen i staden. Deras liv var utstakat och bestämt i förväg. Mat och dryck på medeltiden - På medeltiden åt man en grov kost som baserades på mjölk, mjöl och fisk till vardags, om det var. Det vi idag kallar frukost var förr i tiden uppdelat på två måltider, frukost och dagvard eller davre. Det kallades frukost och bestod av bröd och någon maltdryck, t ex svagdricka eller öl.


Några timmar senare, kl 9-åt man stora . Men den största skillnaden var nog i mängden mat där de rikare kunde äta sig mätta varje dag vilket gemene man inte alltid kunde göra. Recepten för Vasatiden är ”lite” bristfälliga, eftersom det .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.