onsdag 23 mars 2016

Nockbräda dimension

Vid lätta undertak, läs under kapitel ”Lätt undertak”,. Höjd nockbräda i mm (räknat från undertakets spets). Läktavstånd Antal pannor. Med vår justerbara nockhållare används 45xmm eller mm bärläkt även som nockbräda. Jag håller på med takläggning och skall montera en ny nockbräda vilken bör vara 32mm tjock (enligt Mjöbäckspannan), samt 170mm hög.


Snabbt bygge av takställning, hilfe!

Skruv till nockbrädeshållare (Benders)? Anpassa nockbrädans höjd så att nockpannorna vilar på såväl takpanna som på nockbrädan. Nortegl använder nockanslutningspannor som översta pannrad.


Dessa kräver att översta bärläkten är mm högre än övrig bärläkt. Kontrollera beräkningen som gjorts genom att mäta ut. Konstruktionsexempel tak. Nockpannorna ska vila mot takpannor och nockbräda.


För nockbrädans bred lägg pannor nå var sida om nocken.

Brädans bredd är ca 6-cm. Ställ brädan på nocken, provlägg nockpannor. Rekommenderat max avstånd för strökläkt är 6mm cc ( centrum till centrum). Fäst enbart ändarna på läkten först.


Resten spikar du tillsammans . Viktigast är att nocken vilar på takpannorna och att . Spika ströläkten med max 600. Plåttäckning vid huvar, takluckor, ränndalar etc. Planera utsättning av strö- och bärläkt så att kapning av pannor undviks. Nockbyglarna gör att nocken lyfts och skapar därmed ventilationen.


För montering av plåtnock, se pro- duktblad på vår hemsida. För att få rätt höjd på nockbrädan vid Carismanock , . Fyra steg en detaljerad genomgång på hur du lägger tak. I första steg genomgås hur du spikar råspont direkt på takstolarna, i det andra hur du klär in ett tak av råspont i underlagspapp, i det tredje hur du spikar strö- och bärläkt och i den fjärde och sista . Montering av fästa för nockbräda. På bärande undertak får avståndet inte överstiga.


På förenklat undertak spikas ströläkten i tak- stolarna, avståndet får . Frågan är då om man verkligen behöver strö- och bärläkt på ett litet tak som detta eller om man kan skruva plåten rakt i taket som består av spikade plankor.

Det finns således inga takstolar utan taket vilar på en nockbräda och ytterväggarna. C-måttet är avståndet från sida nockbräda till överkant övre bärläkt). Ventilationsintag vid takfot: Motsvarande till min mm fri spalt.


Evakuering av ventilationsluft vid nock: Motsvarande till min mm fri spalt. Se även Monier Roofings monteringsanvisningar för taktegel. Alla mått och angivelser i detta produktblad . Anpassa gavellistens dimension till aktuell taktäckning. Skär till en 3mm bred remsa av underlagsprodukten. Rengör fotplåten med avfettnings- medel och stryk med . Att lägga ett tak är enklare än man kan tro, men det kräver lite planering och förberedelse.


Här visar vi hur man byter ut det gamla taket och lägger nya takpannor. Stommen är byggd i lärkträ regel med dimension x 70. Huset är kvm och meter högt, takvinkel ca grader.


Jag ökade bredden på min nockbräda genom att montera st fjällpaneler sida vid sida, täckt av en galvaniserad plåt. Nu slipper jag dropp från nocken när det regnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.