fredag 27 maj 2016

Personalliggare bygg böter

Till skillnad från andra branscher skall en personalliggare för bygg föras elektroniskt, det innebär att det inte fungerar att anteckna i bok eller för den. Skatteverket vid kontroll är det böter på 10 . Bötesbelopp vid brister i den elektroniska personalliggaren. Eller på ren svenska: Hur mycket pengar måste man . Från den januari gäller nya regler om personalliggare på landets byggen.


I december fick hon pröva på att bygga i snö på ishotellet i Jukkasjärvi.

Att föra personalliggare innebär att du varje dag ska anteckna vilka som är verksamma i din lokal och när. Känner du någon som orättvist påförts en avgift? Men på byggarbetsplatser är det värre.


Där kommer personalen ofta från flera olika företag och där är inte alltid närvarotid det samma som arbetstid. Det finns dessutom redan en hel del egna lösningar som byggbranschen infört på egen han tillägger . Fakta Lag om personalliggare. Mjukstarten för personalliggare är snart slut.


Men införandet har inte varit problemfritt och nu höjs röster för . I denna expertkommentar i skatterätt från nyhetsbyrån Blendow Lexnova redogör Börje Leidhammar, Ebba Leidhammar och Tobias Jonsson för kravet på personalliggare i byggbranschen – en möjlighet som diskuterats i många år men som nu antagits som lag av riksdagen i SFL.

Det enklaste sättet att komma igång med en elektronisk personalliggare för dina byggen. System med personalliggare finns sedan tidigare inom restaurangbranschen, frisörer och tvätterier. OF Bygg KB gör sig redo för personalliggare.


Vi erbjuder elektronisk personalliggare för byggindustrin med ID06-kort för in- och utpassering. Godkända av Sveriges Byggnadsindustrier. En elektronisk personaliggare för bygg ger dig timrapport på alla företag. Ja, dessa böter kallas också sanktionsavgifter och är inte avdragsgilla.


Bedriver man verksamhet inom bygg -, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen måste man enligt lag föra personalliggare. Reformen med personalliggare på byggen har hittills inte fungerat som det var tänkt. Personalliggaren visar tid. För att minska svartjobben inom byggbranschen. Och när det inte hjälper kan man besluta om vite . Det kallas personalliggare och så vitt jag vet är det lag på att samtliga anställda ska skrivas in i den varje dag de arbetar.


För företagare som inte sköter sina personalliggare väntar straffavgifter. Men redan har flera arbetsgivare som inte velat betala fått rätt i domstol. Riksdagen har fattat beslut om att införa en lag gällande elektronisk personalliggare i byggbranschen. Du som byggherre har ansvaret för att hålla.


Det finns allvarliga oklarheter om vem som faktiskt har ansvaret för att det finns en personalliggare och vad som ska kategoriseras som en byggarbetsplats. Lägg till det att om en anställd missar att logga ut, så riskerar hans företag dryga böter.

De här problemen presenteras tydligt i en artikel i VVS Forum . Digital personalliggare. Utredaren redovisade sitt uppdrag i. Särskilda bestämmelser avseende . Information från intervju som Sveriges Radio gjort . Dessutom godkänt av Datainspektionen och Byggnads. Det innebär bland annat att alla som arbetar på om-, till- eller nybyggnationer måste vara elektroniskt registrerade i en personalliggare. På det viset kan man alltid som byggherre och byggarbetare känna sig säker på att man följer lagen – och inte riskera dyra böter. Annars kan det bli väldigt dyrt.


Säg att ni har exempelvis tio gubbar som jobbar på kåken och ni har helt missat personalliggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.