måndag 30 maj 2016

Tillåtna bilder att använda

Gratis bilder och filmer som du kan använda överallt. Pixabay är en dynamisk gemenskap för kreatörer, som delar fria bilder och filmer. Allt innehåll släpps under Creative Commons CCO, vilket gör det säkert att använda utan att fråga om lov eller att tilskriva skaparen - även för kommersiella ändamål.


Detta gör du genom att använda det avancerade sökfiltret som kallas An. Ladda ner royaltyfria bilder som är okej att använda i ditt skapande.

CC0- licensen gör det lätt att fixa bra foton till din blogg eller till Power Point- presentationen. May Riktigt snygga fria bilder - bara att för dig och använda till dina olika projekt. Mar Idag listar jag de bästa sajterna där du kan hämta gratis bilder att använda i din blogg.


Och det bästa - det är helt gratis! Den finns där av en anledning. I fall av är det just så - man får inte använda bilderna hur som helst. Alla bilder är upphovsrättsskyddade.

Om man vill använda en bild som man hittar så måste man söka upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Det man kan göra är att vända . Upphovsrättsguide om bilder. När du och dina elever fotograferar eller skapar egna bilder bestämmer ni själva vad ni ska göra med era verk. Guiden gäller alla skolformer.


Gäller det andra personers skyddade verk. Det här är en mycket spännande fråga, och inte alltid så lätt att förhålla sig till. May Blogginlägg blir ofta bara en massa text, vilket egentligen är rätt trist. En bild eller ett fotografi kan verkligen höja standarden ett par snäpp. Men att ta egna fotografier är inte alltid aktuellt, i alla fall inte om du skriver rätt många inlägg eller om du helt enkelt inte är någon vidare fotograf (som mig).


En bildbank där alla bilder har en Creative Commons-licens av typen By-Nc. Det betyder att man får använda bilderna i icke-kommersiella sammanhang, som skolarbeten, om man uppger fotografens namn eller den som har upphovsrätten, som står angivet vid varje bild. Det finns bilder av exempelvis djur, natur, högtider , . Oct Även om drömmen såklart vore att ALLA bilder på Sveriges Radios sajt och sociala medier togs av medarbetare är vi inte riktigt där i dagsläget. Utöver de bildtjänster vi abonnerar på behöver vi alltså ibland fortfarande använda genrebilder (eller “stockphotos”) för att göra våra program, nyheter och klipp .

Inlägg om Tillåtna bilder att använda i ditt bildskapande! Här finns mängder av bilder som du får använda både privat och i skolan (i undervisningssammanhang). Det är annars inte tillåtet att använda andras bilder utan deras tillstånd.


Oct Vi sitter just nu och finslipar vår kurs Praktisk PR inför november. Jag (Anders) vill ta upp en sak som många ofta glömmer i PR-arbetet: bilder. Får man ta en bild på internet och göra vad man vill med den? Har den som är med på bilden rätt att bestämma hur bilden får användas ? Det kan skrivas hur mycket som helst om detta, men det korta svaret är NEJ på båda frågorna.


När eleverna gör arbeten som de ska publicera på en hemsida eller blogg vill de oftast använda bilder till. De brukar bli mycket frusterade över att de inte kan använda vilka bilder som helst utan måste leta reda på bilder som är tillåtna t ex genom en licens. Ett enkelt sätt att leta reda reda på tillåtna bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.