tisdag 31 maj 2016

Skogspriser per hektar 2016

Och enligt Pär Lärkeryd är skogen där fortfarande prisvärd trots en prisuppgång på procent förra året. För Mkr får man idag i norra Sverige i genomsnitt 1hektar skog med en virkesvolym om 14m³sk medan man för Mkr i södra Sverige får hektar med en . Erik Westholm, professor i nordisk och europeisk landsbygds-utveckling, tror att jaktens värde som statusmarkör också kan påverka priset på skogsmark. All time high i södra Sverige och bruten negativ pristrend i norra Norrlands inland.


Men i mellersta och norra Sverige har prisbilden dämpats, enligt LRF Konsult.

Mäklare varnar för felaktiga skogspriser. Färsk statistik finns hos . Skogsägarna i södra Sverige kan gnugga händerna när priserna på skogsmark når nya rekordnoteringar. Men i resten av landet har marknaden bromsat in. Hej, det verkar vara problem med din inloggning.


Testa att ladda om sidan eller logga in igen för att läsa artikeln. Enligt Danske Bank är det inte ovanligt med . Läs Johan Freijs månatliga krönikor och betraktelser runt skogsekonomiska frågor.

Lantmäteriverkets statistik. Siri Ek och Annika Granquist understryker också att det finns andra värden i att äga skog. Där finns bland annat jakt som en viktig faktor. Lång bit mark mot en stor sjö ca 5meter medel m3sk per ha bonitet o tillväxt 5 . Om man istället räknar priset baserat på bonitet, hur ser siffrorna ut då per region? Förändringen förklaras i huvudsak av att antalet köp steg i Södra och Västra Finland och sjönk i Östra och Norra Finland.


Räkna ut värdet på din fastighet. Att värdera en skog är ofta komplicerat eftersom en mängd olika faktorer behöver tas med i beräkningen. Priserna fortsätter öka i. Nu har vi dock gjort det lite enklare för dig!


Fyll i formuläret nedan, så får du en uppskattning av hur mycket din skogsfastighet kan vara värd vid en försäljning. Han berättar att prisuppgifterna per hektar kommer att presenteras i ett nyhetsbrev som kommer två gånger per år, som nu i juli och nästa i januari, precis efter de heta vår- och höstperioder då de flesta fastighetsaffärer genomförts. Skulle de här skogsägarna ha tre miljoner kronor att investera i skogsmark skulle de få hektar i Gästrikland. Kort sagt är det billigare i norrland och dyrare i södra delen av landet sett per hektar.


Man kan idag räkna med ett kubikmeterpris på cirka 3kr för södra Sverige om man skall köpa en fastighet på marknaden. Ett dubblat taxeringsvärde . Det är en stor uppgång och går i linje med att andra tillgångsslag som till exempel bostads- och skogspriser har gått upp.

Nyckelord: skogspriser , fastighetsvärdering, artskydd. I mellersta Sverige sjönk priset med procent till. Värdeökningen är stadig. Det finns flera orsaker till det, utöver att skogen rent fysiskt växer för varje år.


Jag tror att det dels beror på att det har kommit in . Stigande priser på åkermark. För den som funderar på att sälja kan det vara läge nu när åker- och skogspriser är på topp. Dersom hele arealet består av hogstmoden skog med kubikkmeter per dekar og en nettoverdi på f. Hei Jeg skal engasjere en tømmerhugger til hugge ned ca 2. Området ligger inntil vei, og er relativt flatt terreng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.