måndag 31 oktober 2016

Bultpistol slakt

Djurskyddsmyndighetens riktlinjer för bedövning med bultpistol säger att djuret ska skjutas så att hjärnan träffas och skadas på ett sådant sätt att djuret omedelbart förlorar medvetandet. Vid industriell slakt används bultpistol främst för nötboskap medan el eller koldioxid ofta används för får och grisar. HILTI DX46 Firing bolt fixings into steel, ,Powder actuated nail gun, Piston tool, - Duration: 0:50. En bultpistol är en enkel bedövningsmetod vid slakt av djur.


Hos oss hittar du bultpistoler, eller slaktpistoler, för såväl stora som små djur och även fjäderfän. Vi har såklart patronerna du behöver också, till olika djur.

Vid avlivning av häst används oftast samma metoder som vid vanlig slakt , det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara. Om hästen avlivas av andra skäl än att den ska bli livsmedel kan dock avlivningen ske på andra sätt än genom slakt. En penetrerande bultpistol framkallar allvarlig och irreversibel skada på hjärnan framkallad av ett slag och penetration.


Det är en enkel bedövningsmeto som så snart som möjligt måste följas av ett förfarande som medför död. Metoden lämpar sig för slakt , besättningsavlivning samt övrig avlivning. Blitz Slaktpistol av bulttyp i mycket hög kvalité med mm kaliber.


Pistolen är även anpassad för att klara av de största djuren. Levereras komplett med rengöringsset. Vi har både nya och begagnade bultpistoler till salu.

Den som hanterar bultpistol. Vid annan avlivning av nötkreatur används oftast samma metoder som vid vanlig slakt , det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara. I sådana fall gäller precis som vid slakt att du vid bedövning får fixera nötkreatur med hjälp av bedövningsbox eller hålla . Vid annan avlivning av får och getter används oftast samma metoder som vid vanlig slakt , det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara.


Vid bedövning inför slakt får slakteriet fixera grisar med hjälp av bedövningsbox eller hålla fast djurets huvud med trynbrems eller liknande. Mindre djur får hållas fast manuellt. Slakteriet får bedöva grisar med bultpistol , kulvapen, hagelgevär, elektricitet eller koldioxid.


Efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas. Du får bara skicka friska djur till slakt. Nötkreatur, renar, hjortar, övriga idisslare samt hästdjur får bedövas med bultpistol , kulvapen eller hagelgevär.


Vid avlivning av lantbrukets djur används oftast samma metoder som vid vanlig slakt , det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även om köttet inte ska . Serienamn, delnr: Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen Nr. Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU.


Har man ingen tidigare erfarenhet av slakt så är jag tveksam att man klarar av avlivningen på egen hand utan att förorsaka onödigt lidande. Som sagt, bultpistol är ett . Välkommen på en genomgång i användandet av bultpistol som bedövningsmetod vid slakt. Gösta Johnsson som får EU-pengar för att hålla kurser i uppfödning och slakt.

Men han är kritisk mot de lagliga slaktmetoder som finns. När man avlivar en kanin ska man använda sig av en fjäderbelastad slaktmask, en bultpistol. Man spänner upp den, sätter den för pannan . Besiktning före slakt - levandedjursbesiktning Levandedjursbesiktning skall ske även före slakt i ett mobilt slakteri om det skall vara ett storskaligt slakteri, och på gården varifrån djuret kommer om det mobila.


Det finns olika slags bedövningsmetoder, bland annat gasbedövning, bultpistol , kulvapen och elbe- dövning. Jag har avlivat gris med älgstudsaren,funkar fint,. Våra grisar vägrade att gå ut hagen när det var dax för slakt. Det var enkelt att locka fram dom till elstängslet men att gå över själva linjen där elstänglet förut satt gick inte.


Bultpistol finns väl på granngården eller nordpost troligtvis. Så det blev älgstudsaren .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.