torsdag 23 november 2017

Borra i betong för ventilation

Har lättbetong och tegel, totalt över 30cm tjockt. Har borrat upp ventilhål själv. Använde mig av min borrhammare, gjorde småhål först och sen bilade jag. Det var ett jäkla jobb men hittade ingen så stor hålsåg som klarar betong och tegel men självklart hade det varit enklare.


PAX fläkt i källaren - ta upp hål? Montera Paxfläkt genom betongvägg Beiträge 20.

Håltagning för insättning av ventilationsrör i. Arbetet är relativt enkelt men det krävs en viss styrka att hantera borrmaskinen. Du kan klara dig med en borrhammare och passande borr , men det är förstås allra bäst om du använder en proffsmaskin med hålsåg (beroende på hur tjock väggen är). Man ska borra flera ventilationshål så att luften kan . Vad säger hyresvärden om det? Borde väl vara ok om man gör det snyggt och det verkar ju finnas hos många. Borra i betong Att borra i betong är inte svårt med rätt verktyg.


Någon som vet om man kan borra med vanlig hålsåg eller måste man köpa nån speciell för hårdare material? I överkant på fönsterbågen kan man montera in en speciell öppningsbar ventil.

Den ser till att frisk luft kommer in via fönstret och hjälper inte bara till med ventilationen i rummet utan gör också att fönstren inte immar igen. Markera på fönsterbågen genom att rita av formen på den oftast avlånga ventilen. Gör så här för att montera en tilluftsventil: Välj en bra plats, gärna ovanför ett fönster. Försäkra dig om att det inte ligger några elledningar i väggen där du ska göra hål för ventilen.


Borra först ett litet hål för att markera var ventilen ska placeras. Då kan du lättare justera om det inte kommer ut rätt på utsidan. Tycker du att luften där nere är tung och kvav? Borrning för rör, el, ventilation etc. Bilderna nedan visar håltagning av ett 9mm fönsterhål.


Borrmaskinen fastmonterad på väggen. Betongblocket vinschas bort. Arbetsmomenten kan gälla både borrning och sågning.


Arbetet kräver specialverktyg och är därför oftast mycket svårt att göra själv, ofta använder man exempelvis olika sorters diamantborrar vid borrning och specialsågar vid sågning . Vi borrar hål för allt ifrån installationsborrning för ventilation , el, golvvärme, hörslingor och VVS till dörrhål och hisschakt. Här får du tips om hur du borrar och pluggar i en tegelvägg samt gör det själv beskrivning hur du borrar och fäster i tegel. I stort sett använder man samma slags infästningar till tegel som till betong det vill säga pinn-skruvexpander och liknande – men pluggmassa och enklare plastplugg kan också gå bra, under . Används utan plugg för att fästa trä i betong , lättbetong , murbruksmaterial mm.


Exempelvis för att fästa karmar eller reglar i betong inomhus.

Indu-Prog lättbetongskruv med CorrSeal ytbehandling. Våra hammarborrkronor (SDS) är konstruerade med ett huvud helt i hårdmetall och med en unik spets- och spiraldesign för att borra snabbare än något annat borr – i betong , tegel, murverk och mycket mer. Standard installationsborr för betong. Den perfekta allroundborren för tegel, betong , lättbetong och kakel. När du har borrat ditt hål pluggar du igen det och sedan skruvar i din skruv.


Pluggen expanderar eftersom skruven skruvas i och . Satsa på en borrhammare, som slår med pneumatisk slagfunktion. Undvik att använda en vanlig slagborr , den kan göra fula och stora hål. Använd universalplugg eller ett set med särskilda borrar , skruvar och pluggar som passar för ändamålet. Det finns även borrhammare att hyra, något som kan vara .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.