onsdag 29 november 2017

Skövling av regnskog miljöproblem

Att regnskogen lever under ständiga hot från oss människor är ingen nyhet, men ämnet är mer aktuellt än någonsin. Trots att regnskogen är ett globalt miljöproblem är det många som uttrycker sin förvåning över att inte media uppmärksammar problematiken i och kring regnskogen. Läs om regnskogen på Världsnaturfonden WWFs hemsida och hur vi tillsammans kan rädda världens regnskogar ! Genom att stora arealer av regnskogen i världen har huggits ned och huggs ned blir det mindre vegetation kvar som kan ta upp och binda koldioxiden i luften.


Med en ökad koldioxidhalt i atmosfären får vi det som kallas för växthuseffekten.

Neduggning av regnskog är bara en . Skogsskövling är ett stort miljöproblem då det kan leda till översvämningar eller erosion då avsaknaden av rötter gör att vattnet inte kan bindas i marken. Ett skräckexempel på avskogning är. När skog huggs ne framförallt regnskog , blir det färre träd och växter kvar för fotosyntes. Mängden koldioxid ökar och skogen blir . Indonesien är ett av de länder som just nu växer snabbast i världsekonomin. Och som många andra försöker landet nu växla över till mer miljövänlig tillväxt.


Det är både stora europeiska företag och mindre inhemska företag som anlägger plantage för oljepalmerna.

För att anlägga dessa plantage har man utnyttjat regnskogsmark. Snacks, godis och smink. Palmolja finns i väldigt mycket. Den storskaliga palmoljeproduktionen har förödande konsekvenser för människor och miljö. Lär dig mer om hur palmolja produceras och varför det är viktigt att produktionen blir bättre.


Bakom de enorma plantagerna med oljepalmer döljer sig skövling av regnskog. Men de stora bovarna är inte de fattiga bönderna utan det är de stora olje- och gruvindustrierna eller de större företagen som köper upp varor från just regnskogen. De människorna har, precis som vi, kunskapen om miljön. Men till skillnad från oss så tar de ingen hänsyn till den utan de ser bara pengarna . Detta är grunden till att vi ber företag att gå steget längre än RSPO för att anamma en policy som kan garantera att kopplingen till regnskogsförstörelse bryts.


Regnskog täcker ungefär sju procent av världens landyta, men tros vara hem åt långt över hälften av jordens arter. Amazonas miljöproblem i sina respektive politikområden. Man vet inte riktigt, helt enkelt för att vi inte har en aning om hur många arter av levande organismer det finns på jorden. Troligen har vi inte ens namn på en tiondel av dem.


Kalhyggen och väldiga gator rakt genom regnskogen går inte att dölja. Men det selektiva skogsbruket erbjuder helt andra möjligheter.

Detta förment mer anständiga skogsbruk kan fortgå i hemlighet under regnskogens tak utan att satellitbilder egentligen kunnat avslöja vad som pågår. Skövlingen av Brasiliens regnskog , världen största sammanhängande regnskogsområde, har ökat med procent det senaste året, trots regeringens försök att stoppa illegal avverkning. Den ersätts av jättelika plantager med oljepalm.


Borneos regnskog fortsätter att skövlas. Fotografen och filmaren Mattias Klum har dokumenterat området. SvD visar i dag hans bilder av världens största miljöproblem , som är en direkt följd av våra köp(o)vanor.


Medgivande av användning av detta dokument till fri distribution via utskrift eller annat gives härmed under. Expansionen av palmoljeindustrin i landet har varit dramtisk de. Med andra ord kan koldioxid lika gärna lagras i energiskog som i naturlig regnskog.


Dessutom betalar man pengar till de som skövlar, vilket skulle kunna få andra att påbörja skövling just för att för att sedan få pengar för att sluta skövla. Ett tredje, och det största problemet enligt Torsten Krause, är att man .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.