tisdag 28 november 2017

Kvistning av tall

Man vill stamkvista så tidigt som möjligt för att få så stor del av stammens tillväxt kvistfri som möjligt. Dessutom är grenarna klenare på små träd vilket gör att kvistningsytorna övervallas lättare. Naturlig föryngring av tall och gran. Skogsskötselserien har tagits fram med finansiering av Skogsstyrelsen, Skogsindustrierna,.


Statens Skogsforskningsinstitut, Uppsatser 26.

Stamkvistning av tall : övervallning, stockars inre struktur och sågutby-. Kvistning och aptering av säsongens sista tall. Finns det skogsvårdsföretag som utför den typen av tjänst? Stammkvistning Beiträge 10. Slarvkvistning Flerträdshantering - Massaved.


Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar. SÅGTIMMER AV TALL OCH GRAN . Tall är ett av den svenska skogens två huvudträdslag.

Kådningen av snittytorna är relativt svag på båda lokalerna, framför allt i. Mörsil med ett kärvt klimat. I jämförelse med förhållandena vid stam- kvistning av tall och contortatall är den ringa kådtäckningen (i genomsnitt. ) anmärkningsvärd. Under månaderna juli-oktober har relativt hög blånadsfrekvens registrerats.


STUDIES ON PRUNING IN PINE AND SPRUCE. MEDDELANDEN FRÅN STATENS SKOGSFöRSöKSANSTALT. Härefter kom gran, lärk, al, alm, asp och ek. Efter dessa kom bok, lind och lönn.


De arter som övervallar långsammast är björk och tall. Längden på kviststumpen påverkas i sin tur av barktjockleken under kvistningstidpunkten och. Finns många fler trädslag än tall som stamkvistas. Sitka är ju hyfsat nära släkt med vår vanliga rödgran (tillhör även den Picea) och det borde ju fungera lika bra (sitkan kan också drabbas av samma rösvampar).


Har sett två stamkvistade sitkabestånd varav det ena var jättefint (va 2-3cm stump lämnad) och . Studier av Cranab Access i förstagallring av tall. I 71 ivrigt plädera för kvistning av yngre träd. Under hela I 700-talet var kvistningen mycket allmän.

För att närmare belysa frågan om förekomsten av tall av god kvalitet syftar denna. Frekvensen av sprötkvistar och. Rotstockar av tall har högre pris än klass och kan vara lönsamt att sortera ut i avverkningar med hög kvalitet och vid fröträdsavverkning.


Nackdelen är att felsorterade stockar. Vid maskinell kvistning skall knivarna skära av kvistarna från rot till topp med jämna, plana ytor. Stolpen skall vara jämnkapad i båda ändar.


Godkänt av : Adolfsson, Johan. GENERELLA MÄTNINGSBESTÄMMELSER FÖR PALLVIRKE AV TALL OCH GRAN. Enligt mätbeordrad sortimentskod.


Pallvirket skall vara väl kvistat, dock accepteras tillfredsställande kvistning på upp till av. CONTORTATALL HAR STOR ANDEL FRISKA KVISTAR, ofta långt ner på stammen. Vid kvistning går stam- marna lättare av vid grenvarven än på tall. Det är därför extra viktigt med bra kvistningsutrustning.


Gallring av lövskog och lövträd över gran. FÖR ATT FÅ EN FULLGOD DIAMETERUTVECKLING. Ny mätningsinstruktion för sågtimmer av tall och gran. Rådet för virkesmätning och redovisning har utarbetat en ny mätningsinstruktion för sågtimmer av tall och gran. Denna av - speglar virkesmarknadens.


Men forskning och praktiska försök har visat att så gott som alla vedartade träd och buskar mår mycket bättre av att beskäras på sensommaren och hösten – alltså under JAS-månaderna. Då är det fortfarande full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. För en hel del växter är vårbeskärning direkt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.