måndag 27 november 2017

Hur mycket ved går åt på en vinter

Vattenuppvärmningen sker genom vedpannan. Säg att vi duschar eller badar varje dag. Hur många kubik ved använder ni på ett år ? Och till sist - vad ger ni för ved ni får kapa själva och vad ger ni för färdigkluven ved ? Husägare som eldar som uppvärmning.


Fast vi har aldrig grader på morgonen på vintern , snarare runt 15.

Hur mycket ved går det åt till myseldning? Vi eldar med ved men jag har ingen aning om hur mycket ved som går åt , ska ta reda på det. Beror ju på vad det är för. Detta år har veden möglat för mig i vedboden, också något att ta med i beräkningen - hur vintern är och en mild och våt vinter är ju inte bra för veden.


Bäst är en kall vinter då kylan driver . Vad är det för slags ved (gran, björk, ek, blandat)? Om ni har ackumulatortankar går det ju åt en del till att värma upp dessa, så det är faktiskt svårt att säga. Man brukar säja att den ved man ska ha till kommande vinter skall man fälla till påsk, få under tak och torka till midsommar för att den ska hinna torka till vintern.

En kombinationspanna där man kunde elda olja och ved eller värma med elpatroner. Verkningsgraden vid vedeldning tror jag låg på I en modern panna för vedeldning ligger nog verkningsgraden runt Dvs nästan lika bra som de gamla kakelugnarna. Går ni igenom på en vinter ? Vi har bara bott här sen i somras så vi vet inte riktigt hur mycket det kommer gå åt , det har ju varit ganska varmt hittills.


Hur stor volym går det t ex åt för en braskamin eller kakelugn? När jag ändå håller på så vad. Det jag är ute efter lite är hur pass mycket ved som normalt går åt att värma upp ca 150kvm och hur mycket arbete det krävs om man har egen skog, samt hur mycket skog man egentligen behöver, för i mina.


När det är sommar kommer du behöva elda några gånger per vecka och på vintern varje dag. Allt beror på hur väl isolerat det är. Sotarn svarar på frågor om badtunnor t. Vilken ved ska man elda med i kamin till badtunnan?


En travad kubikmeter innehåller mycket mindre luft och motsvarar ungefär stjälpta kubik. Att ange ett exakt omräkningsvärde går inte. Flera faktorer spelar in , till exempel: vedtränas storlek, hur noggrant de travas och hur veden levereras. De nätpåsar ved om liter som säljs på bensinmackar och . Du bor litet är det välisolerat hus så går det någ inte åt som det gjorde för oss ( vatenburet värmestystem till elementen) så vi köpte kubik 8om det inte var mer ) per gång ibland fick vi köpa kubik extra :) Vi elda mycket hela vintrarna nu var det stort hus rok o flera årsen så jag har inte jätte kollen på hur. Mannen tänkte att det var ju ändå märkvärdigt att indianen kunde veta hur vintern skulle bli.


Han ville försöka förstå: – Hur bär du dig åt egentligen?

Hur kan du veta att vintern blir lång och sträng? Vit man hugger mycket ved. I går berättade tidningarna om Försvarsmaktens förnyade analys av förra årets . Vi har ju element, men ska försöka elda en del för att hålla elkostnaderna nere. Första året så ska bli spännande att se hur mycket ved det går åt.


Exakt hur mycket ved som eldas i småhus är det ingen som vet. Wh (Se energiinnehåll i olika träslag). Hur lång tid tar det att värma upp och hur mycket ved behövs? Om man startar med en vattentemperatur på ca grader.


En säck ved av den typen man hittar ute i. Hur förvarar jag mitt badkar över vintern ? Det går givetvis att bada vintertid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.