måndag 27 november 2017

Bredda dörröppning bärande vägg

Vi håller på och renoverar i hallen och vi tänkte bredda en dörröppning i hallen in mot vardagsrummet. Saken är den att väggen är bärande. Större öppning i källarvägg. Göra öppning i murad vägg utan att det rasar?


Följ vår guide steg-för-steg.

Ny dörr på ny plats Vi visar hur du tar upp ett nytt dörrhål i en bärande vägg. Att planera om ett hus eller en lägenhet kan innebära att man vill flytta en dörröppning från ett ställe till ett annat. Viktigt att tänka på är att väggens egenskaper avgör val av metod . Därefter kompletteras öppningen med väggreglar som återställer väggens stabilitet samt ramverk för infästning av karm. Byggmax instruktionsvideo visar hur du på bästa sätt tar upp ett dörrhål i en icke bärande vägg.


Tänkte ta och bredda ett dörrhål med ca 150cm men jag tror att det är en bärande vägg. Huset är ett 5plans hus från -av typen älvsjöhus väggen är den som går mitt i huset längs den långa sidan av huset.

Vad bhöver jag för uppgifter och eventuellt hur ska jag gå tillväga. Frågan är lite luddigt ställ men jag gissar att din fråga i alla fall avser bostadsrätter. Om det sedan är vad som gäller rent tekniskt eller om det är vad regelverket i en brf säger om vad som får göras framgår heller inte.


Jag säger som jag sagt många gånger förr. Bredda dörröppning bärande vägg. Vi har en öppning som vi vill flytta. Du kan använda en tiger, cirkel eller sticksåg. Om du använder en cirkelsåg kan du ställa in djupet så att den bara tar själva väggen, inte det som finns innanför.


I icke bärande väggar behöver endast egenvikten hos konstruktionen över öppningen. Hejsan det är så att jag funderar på att bredda dörrarna i källaren, problemet är att det är bärande väggar. Innan du borrar hål i väggen och sedan tar upp en öppning , måste du vara absolut säker på vad du gör, så att husets konstruktion inte försvagas.


Om du inte genom att kika på en vägg och en ritning kan se om väggen är bärande eller ej, gör du klokt i att fråga en arkitekt eller byggnadsingenjör. Här tar vi upp en öppning i . För att undvika onödiga kostnader, begär gärna ett förhandsbesked innan återgärder med beräkningar vidtas, eftersom det inte är möjligt att ta hål i bärande . Ska du däremot göra valvbågen i eget hus måste du ha tillstånd från byggnadsnämnden endast om du ändrar i bärande konstruktion alltså om du ska ta upp en öppning i en bärande vägg.

Upphandlingen är avslutad. Sätta upp täckskivor och lite smått i ett litet kök. Bärande konstruktion ( bärande vägg ) - ändring av en byggnads bärande konstruktion, exempelvis ingrepp i en bärande vägg , är anmälningspliktigt.


Bakom kylskåpet dolde sig en dörröppning , hjälpligt övertäckt (den mörka ytan i bildens mitt). En annan positiv överraskning var att den bärande väggen inte är en vanligt reglad vägg, utan istället är byggd av grova plank. Därför blev det en enkel sak för Ludde att bredda dörren från dess .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.