måndag 27 november 2017

Hyra ut bostadsrätt till närstående

Att hyra ut till närstående innebär att man får hyra ut till barn, syskon, eller föräldrar, och att det då i sig är ett godtagbart skäl. Gäller dock bara kortare ti typ år. Man får numera även lov att hyra ut sin bostadsrätt viss tid medan man håller på att sälja bostadsrätten, kanske för att den är svårsåld. I de fallen kan man ha skäl till att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand.


Läs vidare för att ta reda på vad som gäller om du vill hyra ut din bostadsrätt.

Som exempel kan nämnas att bostadsrättshavaren kan ha rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand till en närstående person eller upplåta en lägenhet som han eller hon har köpt för att bosätta sig i vid sin. Bestämmelserna gäller även när en bostadsrättshavare ska hyra ut en lokal som innehas med bostadsrätt. På grund av bostadsbristen kan vi inte hitta en hyreslägenhet och därför har jag funderat på om jag kan köpa en bostadsrätt och hyra ut den till henne.


Enligt en mäklare jag har pratat med kan en eventuell förening mostätta sig detta. Stämmer verkligen det undrar jag eftersom jag har läst på internet att man . Har jag inte rätt att hyra ut min bostadsrätt till närstående på obegränsad tid? Hej, vad roligt att du vänder dig till Lawline!


För regler kring andrahandsuthyrning av bostadsrätt gäller bostadsrättslagen (BRL).

Bostadsrättshavare rätt att hyra ut i andra hand. Du som bostadsrättshavare har rätt att hyra ut. Med upplåtelse i andra hand avses att bostadsrätts havaren upplåter lägenheten till annan för självständigt brukande. Om bostadsrättshavaren tar ut hyra för upp låtelsen eller inte saknar betydelse för bedömningen. Likaså saknar det betydelse om den föreslagna hyres gästen är en närstående till bostadsrättshavaren.


I ändringarna utvidgades även skäl till – om jag förstått det rätt – uthyrning till närstående. I en intervju i SvD säger Anne Bratt Norrevik, chef för hyresnämnden i Stockholm följande: Ger lagen utrymme att köpa bostadsrätt för att hyra ut till släkting? Ja, det bör i regel vara möjligt att få tillstånd att upplåta lägenhet till en.


För att få hyra ut en bostadsrätt krävs ett godkännande från föreningen samt att innehavaren har giltigt skäl. Från och med i går, juli, behövs inte ”beaktansvärda” skäl för att hyra ut sin bostadsrätt. Får de många som vistas utomlands, till exempel varje vinterhalvår, rätt att hyra ut sin bostadsrätt i Sverige i andra hand? Som bostadsrättsinnehavare får man inte hyra ut sin bostadsrätt hur som helst.


Du kan hyra ut din bostadsrätt i andrahand. Uthyrning till närstående – Att barn eller andra närstående behöver bostad är ett godtagbart skäl, även det under en begränsad tid. Vad som brukar betraktas som skäl för att hyra ut sin bostad i andra hand är exempelvis: Arbete eller studier på annan ort, provsamboende, sjukhusvistelse, fängelsevistelse eller uthyrning till närstående under en tillfällig period. Likaså bör det om en bostadsrätt är svårsåld föreligga skäl under en .

Får jag som släkting köpa en bostadsrätt i syfte att hyra ut till henne? Hyresrätten behandlar anledningarna till att någon alls ska få hyra ut i andra han så om hyresgästen är närstående eller ej saknar där betydelse (hänvisa gärna till lagrum om du tycker att jag missat något). Jag läste också att man inte kan bli nekad om man hyr ut till en närstående. Kan man gå runt det hela genom att exempelvis mena att personen som ska hyra bostadsrätten är min sambo men att vi ska prova att bo på varsitt håll, fastän min riktiga sambo bor kvar med mig i hyresrätten?


När det gäller den sistnämnda finns det oftast beskrivet i föreningsstadgarna om hur detta ska gå till. Funderar du på att hyra ut din villa eller din lägenhet? Att bereda barn eller andra närstående bostad kan vara ett godtagbart skäl eller när bostadsrättshavaren anskaffat en bostadsrätt för att bosätta sig i efter pensionering, men behöver hyra ut den under en övergångstid. Ett annat skäl som kan anses godtagbart är kortvarig uthyrning i väntan på bättre . Vi har uppfattat din fråga som att du vill hyra ut din bostadsrätt i andrahand och att du har sökt om tillstånd om detta hos din bostadsrättsförening, men att.


Exempel på sådana skäl kan vara att man vill testa att bo tillsammans med en partner eller att man vill hyra ut bostadsrätten till en närstående. En bostadsrättshavare som vill hyra ut sin bostadsrätt i andra han dvs andrahandsupplåtelse, behöver söka tillstånd hos styrelsen. När en lägenhet ska upplåtas i andra hand till närstående.


Redan i dag kan det vara tillåtet att upplåta lägenheten för att bereda en närstående en bostad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.