torsdag 30 november 2017

Social hållbarhet i förskolan

Framför allt när det gäller miljöhot och klimatförändringar, men även i samband med ekonomi, sociala frågor och utbildning. I en internationell workshop i Göteborg förra året diskuterades även förskolans roll i hållbar utveckling. Med hjälp av intervjuer har vi undersökt vad förskollärare anser är mest respektive minst viktigt att arbeta me vad de tycker. Som metod för studien används kvalitativa intervjuer där förskollärare av olika kön, i olika åldrar och på två olika förskolor intervjuas.


Tidigare forskning visar att det finns många olika sätt att arbeta med hållbar utveckling i förskolan. Att möta barnen – förskolans engagemang kring en hållbar utveckling.

Förskolan har en viktig roll och en fantastisk möjlighet att kunna arbeta för en hållbar utveckling. Syftet med mitt arbete också är att undersöka vilka dimensioner inom hållbar utveckling som de ta till sig då vi tillsammans genomför övningar inom temat användning av vatten i förskolan. I min undersökning utgår jag från de ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionerna av hållbar. Tillsammans med Lundby stadsdelsförvaltning har det bestämts att planen där medborgardialog skall genomföras gäller ombyggnation av Plåtslagaregatans förskola.


I arbetet för en hållbar värld ses barnen som viktiga aktörer. En avhandling från Göteborgs universitet visar att lärande för hållbarhet anses viktigt att arbeta med i förskolan. En hållbar värld börjar i förskolan - det är Tallbackens förskolas vision. Ekologisk hållbarhet arbetar vi med genom att odla våra egna .

Myrman Blomgren, förskollärare på Utsiktens förskola och nätverksledare inom nätverk som behandlar likabehandlingsfrågor och plan mot diskriminering och kränkande behandling utvecklar här resonemanget kring vikten av normkritik i mötet med omvärlden. Ekologiskt – Värna om väl fungerande ekosystemet med biologisk mångfal i förskolan kan det vara att ge första hands upplevelser av natur och friluftsliv. Ekonomiskt - Resursanvändning, återvinning i förskolan kan det vara att sopsortera, kompostera, vara rädda om varandra. På Cylinderstugans förskola arbetar barn, föräldrar och personal med hållbar utveckling på många olika sätt.


Social – mänskliga dimensionen i förskolan. Förskolan har inlett ett arbete för att bli Miljöskola och demokrati och det sociala samspelet spelar en central roll i pedagogiken. Det är framförallt i hemmen, inte i förskolan , som barnen verkar erövra kunskaper om hållbarhet.


Borg har valt att undersöka förskolebarns tankar och kunskaper om framförallt ekonomisk och social hållbarhet , samt i vilket sammanhang barnen kan ha erhållit denna kunskap. Hållbar utveckling inrymmer en ekologisk, ekonomisk och social dimension. Det handlar om ett gemensamt ansvar och en långsiktig global utveckling. Logo: Skola för hållbar utveckling. Den förskola eller skola som tilldelas utmärkelsen får ett diplom och rätt . Uppsatser om SOCIAL HåLLBAR UTVECKLING På FöRSKOLAN.


Lärande för hållbar utveckling i förskolan - ett nutids- och framtidsinriktat arbete med gamla rötter. De senaste åren har frågor av ekologisk, social och ekonomisk karaktär kopplat till en hållbar framtid. Om hur man i den svenska förskolan arbetar med lärande för hållbarhet.


Jag har tittat på tre olika nivåer;.

Hur förhåller man sig till en värl både socialt och naturligt, som är i kris? Ett socialt hållbart Falköping utgår från alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. I samtal med föräldrarna har vi redan en dialog om hur de tänker om Hållbar framtid. Flera avdelningar har också formulerat en sommaruppgift till familjerna som de sedan tar med sig tillbaka till förskolan till projektstarten.


Detta kan vara en inspiration under starten och kanske det också visar oss nya vägar in i projektet. Förkolor har ett tydligt uppdrag. Förskolor , skolor och vuxenutbildningar har ett tydligt uppdrag att bidra till en socialt , ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling.


Uppdraget formuleras i nationella styrdokument som skollag, läroplaner och kursplaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.