fredag 21 november 2014

Apportegendom aktiebolag

När ett aktiebolag bildas kan du betala aktier med pengar eller egendom ( apportegendom ). Betalar du aktierna med apportegendom innebär det att du för över egendom till företaget, exempelvis en bil eller en fastighet, som betalning för dina aktier. Det måste stå i stiftelseurkunden att detta är tillåtet för att . Fick en intressant fråga idag och var tvungen att kolla upp svaret. Kan ju lika gärna dela med mig!

Läs mer om apportegendom. Apportegendom är annan egendom än pengar som tillförs vid en aktiebolagsbildning. Endast egendom av nytta för bolaget får användas som apportegendom. Den egendom som tillförs kallas apportegendom. Alla typer av egendom som kan redovisas och vara till nytta i bolagets verksamhet och som kan bokföras som en tillgång i . Hur fungerar det att starta aktiebolag med apportegendom nu när revisorskravet försvunnit?


Jag skall bilda ett aktiebolag och står i valet och kvalet om jag skall sätta in 1tkr genom att låna upp lägenheten (den är värd 5mer än lånet) alt sätta in min bil som apportegendom (värderad till 2tkr och fullt betald).

När insättning av aktiekapital görs med apportegendom måste egendomen värderas och en revisor lämna ett intyg på att egendomen tillförts aktiebolaget, att egendomen är till nytta för bolaget och egendomen har tagits upp till det verkliga värdet för aktiebolaget. Kostar det pengar att starta aktiebolag ? Måste du till exempel ha en dyr kaffemaskin för att kunna driva ditt kafé kan den vara en del av ditt aktiekapital. Har man utöver kontanter även apportegendom så ska man kunna styrka att detta har flyttats till det företag som man ska starta.


Registrera aktiebolaget. När man har alla handlingar klara, bolagsordning, stiftelseurkunden och bankintyget kan man registrera ett aktiebolag. Kan man bilda ett bolag utan att sätta in pengar som aktiekapital? Ja, det kan man faktiskt. Jag har skrivit flera inlägg om bildande av aktiebolag och som Bolagsverket beskriver på denna länk så är det fullt möjligt att betala aktiekapitalet med egendom istället för pengar.


Fråga: Vad menas med apportegendom ? Endast sådan egendom som är eller kan antas vara till nytta för bolagets verksamhet kan utgöra apportegendom. Om du har ytterligare funderingar eller om du inte riktigt fick din fråga besvarad är du . Vid nybildning av aktiebolag. Genom att köpa ett färdigt lagerbolag från oss får du ett nytt fungerande . All egendom måste föras över till företaget innan det registreras hos Bolagsverket.

Vi hjälper dig att bilda ett nytt . Bilda aktiebolag med apportegendom. Vissa saker kan du inte registrera i e-tjänsterna, utan istället måste du skicka in en blankett. Aktiekapitalet kan tillskjutas i form av kontanta medel eller genom apportegendom.


Som huvudregel begränsas aktieägarnas ansvar för aktiebolagets skulder och andra åtaganden till det insatta aktiekapitalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.