onsdag 26 november 2014

Stockbyte timmerhus

Den vanligaste åtgärden när vi renoverar timmerhus är att byta och laga timmerstockar. Vid renovering av timmerhus försöker vi bevara det ursprungliga. Vi på Dalarna Timmerhusrenovering AB är specialiserade på renovering och restaurering av timmerhus och allt som hör till byggnadsvård av timmerhus.


Om rötskadan går ända in till stockens mitt blir det nödvändigt att byta hela, på den sträcka som är skadad. Renovering kan även innebära restaurering av härbresfot, . Man kan också såga ur bara en halv stockhöjd.

Oftast finns dock behov av att . Nov Greger Snickars är expert på timmerhus och hjälper Jonatan och Christine att reparera en stockvägg på deras gårdshus. Hålet i väggen fylls och Greger sågar . Stock med borrhål Lindrev. Hej, ha varit och tittat på en stuga som är byggd på 70-talet som vi funderar på att lägga bud på.


Tyvärr har underhållet ibland halkat efter eller glömts bort på dessa byggnader. Att taket är trasigt är vanligt eller att grundstenar sjunkit under århundraden och därför gjort att syll stockarna ligger i kontakt med jorden vilket till . Fördelen med timmer är att man då bara behöver byta ut de skadade stockarna mot nya friska eller ibland bara byta ut den del av en stock som skadats. Rötskada Före och Efter Timmerlagning, stockbyte.

Ibland behöver man flytta ett timmerhus och då är . Denna utformning är den helt dominerande på de flesta bevarade timmerhus i mellersta Sverige . Gunnar Almevik, Hantverkslaboratoriet. Energiprestanda, inneklimat och miljöpåverkan. Tor Broström, Högskolan på Gotland.


Nestet – ett klimateffektivt massivhus i trä (Vistet ). Bertil Harström, Inredningsgruppen. Energieffektivisering av timmerhus – erfarenhet från projekt. En ny offerbräda och lite vindpapp på detta så kan vi börja jobba inomhus - med återuppbyggnad snarare än rivning. Sedan inpassning och mossning. På plats utan att ta bort eller skada panelen på utsidan ! Nov Att det blev timmerhus för mig beror på att när vi var i Dalarna på semester såg jag en så vacker sjöbod i timmer som jag gärna skulle vilja kopiera.


Jag lade en lapp i en brevlåda för att ta reda på vem som byggt den och fick genom det reda på var man kunde lära sig att bygga timmerhus. Bättre än solstickan som är det vanligaste tipset när det gäller gamla lador i glesbygden. Samma tipsare föredrar ekonomibyggnader med stålstomme och plåtfasader plus plåttak. Bränn ner allt gammalt och köp ny traktor så blir allt bra.


Efter veckor i Ostnäs väntar nu andra projekt på tur. Före: vi brukade på skämt kalla huset för -spökhuset .

Den leriga marken de hade tillgodo har gjort att några syllstockar och golvbjälkar behöver bytas. När vi ersätter material så använder vi oss samma. Då man skall reparera en timmerstomme får man förstås först skaffa sig en bild av skadans omfattning. Hur långt och djupt in är virket förstört?


Konsultation på timmerhusets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.