fredag 21 november 2014

Stamkvista tall

Den som vill stamkvista träden i ett tall - eller ekbestånd av ekonomiska skäl måste göra det tidigt. Ju tidigare åtgärden utförs desto mer kvist- rent virke kan stocken innehålla vid skörden. Vid tidig stamkvistning är grenarna på stammen klena. Grenbildningens biologi. Under en mild december fick jag mycket svåra skador på contortatall - som dock har en tunnare och känsligare bark än tall.


Hej Mats, Det är bästa är att stamkvista på våren, före savningsperioden för att minska risken för fläkskador.

För att minimera riskerna för svampangrepp (som tex röta) ska man också stamkvista på våren eller efter savningen så att trädet snabbt kan täcka snittet med kåda. Undvik att stamkvista på hösten. Var å kollade ett mindre bestånd av 40årig tall idag. Tallen har vuxit väldigt glest där och det har aldrig blivit röjt, för år sen så gallrades det i vissa delar av beståndet men mycket lämnades orört.


Stamkvistning automatiskt med robot Beiträge 20. Stammkvistning Beiträge 10. STAMKVISTA GRAN - Alternativ. Granar är väldigt känsliga för ingrepp.

Rötangrepp blir det snabbt annars. Du bör lämna minst cm. Det ända träd som man stamkvistar är tall ,för att få bättre virke i framtiden. Det är en mycket lönsam åtgärd på ädellövträ men lönar sig även på andra lövträd och barrträd.


Till exempel, låt säga att du stamkvistar 2tallar per hektar, vilket i runda slängar skulle ta cirka timmar (fem minuter per tall ). Totalt skulle du stamkvista dessa träd för en kostnad på cirka kronor per . Bakgrunden är att man i Sverige av tradition anser det ointressant att stamkvista gran på grund av risken för rötangrepp. På kontinenten är stamkvistning av gran på vissa håll . En bra tumregel vid val av ett tallbestånd som man vill stamkvista är att kvistdiametern bör vara under mm. Biologiskt sett är finkvistiga bestånd de bästa. Tallbestånd kan stamkvistas då medeldiametern ligger mellan 7-13 . Välj ut de träd som förväntas stå kvar till slutavverkningen ca.


Spara alltid minst grenvarv , från toppen räknat. Kvista rotstocken som bör vara ca meter. TIPS: Ring Vadsbo Skog AB för verifiering av.


Det är nödvändigt att stamkvista ek för att erhålla. Värdeökningen stegras om trädslaget är snabbväxande.

Det finns dock en viss skillnad i ståndortskrav mellan lövträ vilket framgår av figur 1. Det bör dessutom vara okänsligt för skador som kan uppstå vid ingreppet. Detta gäller speciellt mottagligheten för sporspridda rötsvampar. Helt kvistrent virke är redan idag en bristvara. Att stamkvista granar är det sämsta man kan göra, och leder bara till röta, barkborrar och sura blickar från grannen! Till och med stamkvistning av tall är en långt mer omtvistad och kontroversiell fråga än vad man kan låta sig ledas att tro, så jag råder alla Herr Drycks läsare att tänka till en gång extra innan.


För avsnittet om produktion har ytterligare drygt 1granplanteringar samt spontan inväxt av lövträd (bestånd av asp, björk och sälg ) på nedlagd. Intresset bland skogssakkunniga för stamkvistning är i starkt stigande. Ja, lärken har ju något bättre värmevärde än tall och gran, så den fungerar bra som biobränsle, säger Anders Ehrenström. I dag får de som vill stamkvista sitt virke använda stege och sticksåg.


Gallringskvot cirka lägre senare. Med hans nya uppfinning, Klas Klättermus, tar det cirka fyra minuter att stamkvista ett träd. I Sverige är det främst tall som stamkvistas, men även bok, ek och gran förekommer. Vägförbättring och dikesrensning samt plantering med högför- ädlat plantmaterial ligger också väl till. Nu är vi mitt i säsongen för att stamkvista.


De trädslag som är lämpliga är tall , lärk och olika löv- arter. Från maj till oktober är lämp- lig tid att stamkvista tall och. När på året är det lämpligt att stamkvista tall i södra Sverige?


Vilket av följande trädslag räknas som inhemskt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.