tisdag 25 november 2014

Arbetsmiljöverket stegar

Föreskrifterna innehåller grundläggande krav på bärbara stegar och arbetsbockar. Här finns regler för användning, konstruktion, certifiering och märkning. Arbete på stegar innebär en del risker och kan orsaka svåra olyckor. Den här broschyren innehåller råd för hur du använder stege på ett säkert sätt och ger förslag på alternativ som kan vara bättre i olika situationer.


När personlig fallskyddsutrustning används är det viktigt att utrustningen är anpassad för arbetet och arbetstagaren samt en hållbar infästningspunkt finns som uppfyller gällande krav. STEGAR OCH ARBETSBOCKAR.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om stegar och arbetsbockar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. FÖRESKRIFTER FRÅN ARBETSMILJÖVERKET. Förutom standarder finns det föreskrifter. Undersökningar i Sverige och utomlands visar att olycksfall vid användning av stegar är mycket vanliga. De vanligaste olycksorsakerna är att stegen välter, glider på underlaget eller går sönder under användning.


När det gäller arbetsbockar är material- och eller konstruktionsfel en vanlig orsak till olycksfall. Har samtliga berörda fått information och instruktion om hur man utför arbete säkert på stege eller arbetsbock? När du ska göra ett arbete som kräver någon form av utrustning för att du ska nå upp, är den första frågan: Vilken typ av utrustning är lämplig?

Tänk igenom vad som ska göras. Regler för att arbete på stege är väldigt hård. Du får bara utföra kortvariga arbeten samtidigt som du måste kunna hålla i dig. Som kortvariga arbeten menas t. Så jag tycker du ska ta ett snack med chefen. Ramlar du från stegen när du . Faktablad med svar från myndigheterna på enkätfrågor samt förteckning av berörda rättsakter ARBETSMILJÖVERKET I. A Direktiv enligt nya metoden.


C Produktområden inom vilka det enligt rent nationella regler bedrivs marknadskontroll: stegar och ställningar, bultpistoler, skyddsnät, stolpskor, vissa . Stegen är utrustad med fötter i plast som ger ett bra glidskydd och skyddar underlaget. Enligt arbetsmiljöverket ska stegar med plattformshjöd över meter stagVisa mer. Vi har fått möjlighet att lämna synpunkter på föreskriften i samband med den omprövning ni gör.


Utifrån de frågor ni ställer till oss vill . Därför är det viktigt att se till att det finns bra utrustning för att kunna arbeta både på hög höjd och nere i gropar. Arbete från stege innebär risker och många olyckor har inträffat. En levande resurs med information och fakta för byggbranschen, ingenjörer, bygg- och anläggningsentreprenörer, konsulter, arkitekter, yrkesarbetare, fastighetsförvaltare, byggherrar, beställare samt lärare och studerande. Byggipedia är ett komplement till andra kunskapskällor för t ex specialområden .

Det är inte ovanligt med . Flera olyckor med stegen har inrapporterats till verket. Helst ska man använda bockar, ställningar och liftar i stället eftersom det är säkrare än stegar. Måste man använda stege ska man kontrollera att den är hel och använda glidskydd.


Många elektriker upplever även stress på. I vissa fall kan de göra ett. Vi behöver fråga mannens arbetsgivare varför företaget valt att använda stege och vilken utrustning som använts.


Vi har ännu inte kunnat ställa frågorna eftersom vi inte har uppgifter om arbetsgivaren, säger hon. Antalet fallolyckor har ökat .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.