fredag 28 november 2014

Svenska jordbrukets historia

KSLA har skannat alla fem volymerna och gjort dom tillgänglig som PDF-filer. Böckerna laddas hem per kapitel. Man kan också klicka på länkar i respektive innehållsförteckning.


Projektet har finansierats av Stiftelsen. Mark och husdjur, teknik och arbete, sid 189- .

Kom in och se andra utgåvor eller andra böcker av samma författare. Annonsera ut den till försäljning här! Författare: Janken Myrdal.


Av grundläggande intresse är förhållandet mellan jordbrukets båda huvudgrenar, boskapsskötsel och . Med kritiskt öga granskas också några av de etablerade sanningarna kring järnålderns jordbruk: fimbulvintern, ättesamhället och krisen under folkvandringstiden. Ett populärt skrivet, vetenskapligt verk. Det är många år sedan det senast gjordes en översikt över det svenska jordbrukets historia , från dess äldsta tid fram till i . Sedan andra världskriget har två tredjedelar av landets gårdar lagts ner och antalet sysselsatta inom jordbruket sjunkit från till procent.

Den odlade bygden och det öppna landskapet hade stöpts i nya former. Alla de fem banden finns nu tillgängliga för nedladdning i kapitelform på hemsidan för Enheten för de Areella Näringarnas Historia (ANH). Där finns även innehållsförteckningar till de olika . Skandinavien – de började odla marken och hålla tamboskap.


Fram tills dess hade de varit samlare och jägare och levt som nomader. På den här sidan kan du läsa mer om det svenska jordbrukets historia och se hur det har utvecklats sedan stenåldern. Jordbruket och boskapskötseln förde med sig en mer bofast livsstil. Publicerad vi Ekonomisk- historiska institutionen. KSLA skall väl ha en tillställning kring detta om någon vecka eller så.


Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk. Eric Björklun Hemmafrontens brödraskap : jordbrukshjälpen och kvarkentrafiken . Olika grödor utnyttjades på respektive plats, vilket medförde att de handelsnätverk som senare uppstod kunde sprida utvecklade grödor till nya marknader. I Mellanöstern och Europa blev vetet den viktigaste grödan, i Asien odlades ris och hirs och i Amerika majs, kassava, bönor och potatis. Jordbruk : Sverige : historia, . Här berättas om bönderna i välfärdssamhället, vardagsliv, familjen och arbetet, globalisering, och mycket annat. Det svenska jordbrukets historia.


Bakom materialet står Kungl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.