fredag 26 december 2014

Vinterdäck datum transportstyrelsen

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck och dubbdäck för personbilar och tunga fordon. När måste du använda vinterdäck. Viktiga datum för vinterdäck är december – mars.


Om det råder vinterväglag kräver lagen att vinterdäck används under denna period.

Transportstyrelsens hemsida. Vinterdäck kan vara dubbade . Mellan den december och den mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till. Sverige är ett land med vinter under några månader per år.


Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar måste ha vinterdäck mellan december och mars när det är vinterväglag. Snart är det dags att byta sommardäck och vinterdäck.

Läs här för att reda på vilka datum och. Från och med den oktober får man ha dubbdäck på sin bil men om väglaget kräver är det tillåtet även innan det datumet. Dubbdäck är tillåtet till och med den april, men även efter detta datum om det råder vinterväglag. Regler kring däcksanvändning.


Datum för lag på vinterdäck och förbud mot dubbdäck. Rätt lufttryck, däckfakta och viktiga begrepp. Man bör sätta på vinterdäck en liten stund innan det blir vinterväglag. Om man har nya däck eller om de har legat förvarade på ett inte helt perfekt sätt blir ytan påverka lite hårdare med sämre grepp. Att använda vinterdäck på samtliga axlar skulle orsaka kraftigt ökat rullmotstån energiförbrukning, emission . De här undantagen gör alltså att det går att anpassa användandet av vinterdäck.


Sunt förnuft får gälla, även om det ytterst är . Särskilt framtaget för vinterkörning. Däck som tillverkats före detta datum får saluföras ytterligare månader. Det finns flera undantag i lagen och ett av dem säger att bilar som är äldre än år inte behöver ha vinterdäck. Förnuftet säger dock att man ska ha bra vinterdäck på vintern och att de bästa däcken ska sitta bak vare sig det är en fram- eller bakhjulsdriven bil.


Det gör det svårt att ge ett exakt datum för när det är bäst att byta mellan sommar- och vinterdäcken på hösten. Här kan du läsa om att föra in fordon i Norge samt regler för att använda fordon i landet.

Förslag till ändringar i trafikförordningen. Det finns ingen studie av senare datum som visar andelen dubbdäck på tunga fordon. När ska man byta till vinterdäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.