Nyheter Idag är en oberoende nyhetssajt i tabloidform, skapad av Chang Frick och Jakob Bergman. Vår nyhetsrapportering inriktar sig på politik, skvaller, sociala medier samt utrikesnyheter. Mannen bakom nyhetssajten som driver kampanj mot flyktingar och etablerade medier har inga deklarerade inkomster. Det skapar ett stort frågetecken kring vems ärenden sajten går.
I takt med att internet expanderar ökar också antalet sajter som hittar på nyheter.
Antingen för att ha roligt och med gott uppsår göra satir, eller för att få delningar, tjäna pengar och gynna politiska strömningar. Gemensamt för sajterna är i alla fall att de hittar på nyheterna, och därför inte bör delas eller läsas som en seriös . Så kan falska nyheter bli ännu svårare att avslöja i framtiden. Ny programvara kan både härma röster och omvandla ansikten.
Eleverna ska genomföra en uppgift i digital källkritik där de ska granska en nyhet efter en vetenskaplig mall. Ibland kan det vara svårt att veta vem det är. Vi kan än så länge konstatera att unga människor i dag får sina nyheter från väldigt många olika källor.
Både traditionella medier och andra aktörer . Temat för dagen är yttrandefrihet, källkritik och demokrati. Tidningsredaktioner allt sämre på källkritik. Rödhåriga hotas med utrotning – nytt lågvattenmärke i klimathysterin.
KLIMATET I dagarna spreds uppgiften att rödhåriga människor inte kommer att existera om hundra år. Anledningen skulle vara att rödhåriga inte är anpassade för… nyheteridag. Texter och nyheter sprids fort på internet i dag , men allt du och dina elever läser är dessvärre inte sant.
I dag är det viktigt att förhålla sig källkritiskt till det man läser, och . När Borgs däremot jämför hur folk delar texter från Public Service veckan efter Ikeamorden – och hur de delar artiklar från exempelvis Fria Tider, Avpixlat och Nyheter Idag - ”nyhets”-sajter” med illa dold rasistisk, islamofobisk och antifeministisk prägel och samtidigt väldigt lite kvalificerad journalistik - ja då . Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför? Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier. Avsändaren var tydlig och det fanns en ansvarig utgivare. Idag kan nästan vem som helst publicera text och bild offentligt, utan att ha ett mediehus bakom sig. Nyheter idag har vi skrivit om tidigare på Politism, här bland annat, en sajt som kallar sig själv för ”oberoende” men som drivs av tidigare medarbetare på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt.
Fria tider och Nya tider låter inte som särskilt farliga om man bara går på namnen, men tittar vi på till exempel . En sida som är uppenbart satirisk och hittar på sina egna nyheter.
I texten står bland annat: Vi talade med Kjell Critic, professor vid Lidköpings Universitet och bad honom förklara varför den här åtgärden vidtas. Låter Kjell Critic bekant? Kanske för att det är ganska likt ordet källkritik. Förövrigt finns det inte . Skolverket och Statens medieråd att det aldrig tidigare har varit så angeläget att svenska elever får goda kunskaper i källkritik som nu. Sociala medier och internet har gett oss nya sätt att kommunicera och söka fakta, men samtidigt också blivit arenor för dem som vill sprida falska nyheter och propaganda.
Evelyn Schreiber: Varning för Fabrizio – och vuxna utan källkritik. Unga i dag behöver inte påminnas om att vem som helst kan posta vad som helst. För att man ska kunna bedöma nyheter och värdera en uppgifts pålitlighet anger medier var de hämtat informationen från. När man läser artikeln litar man på att journalisten har kollat sina källor. De skriver till exempel det sa medieforskaren Britta Bergkvist.
Eller: enligt en ny undersökning från Statistiska . Elever lär sig hur falska nyheter sprids allt ska sammanställas i ny stor Svensk studie. Fake News eller inte: Jag brukar tänka på källkritik rätt ofta. Att resa med djur: ”Rasta hundarna så gott det går innan - i värsta fall får de göra det i buren”.
Veterinär Christophe Bujon . Nu använder mer än hälften av alla över år internet. Det visar den årliga undersökningen Svenskar och Internet som presenteras idag torsdag. Men till skillnad från de unga, som använder mobilen mest, så föredrar de äldre att surfa på datorn. De yngre är också bättre på källkritik än de äldre, som i högre grad okritiskt . Kanske inte så konstigt då yngre numera diskuterar källkritik i skolan. Men det är ändå intressant att det är de mer erfarna generationerna som behöver bli bättre på att ifrågasätta information och nyheter.
Inte minst då andelen fejkade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.