torsdag 25 februari 2016

Måste man ha krankort

Jag har ett norskt krankort. Måste operatörerna som använder en pelarsvängkran som lyfter 250kg ha utbildning? Men , du ska ha kunskap om de, vilket kan tolkas lite hur som helst. För att nå rätt kunskaper behöver du genomgå en utbildning.


Efter din utbildning utfärdar utbildaren antingen ett . Ansvarsutbildning för arbetsledare.

Utbildningen krävs för alla typer av kranar. Det är nästan omöjligt att veta om man kan svara rätt på frågan gällande. Svar: Ett krankort från Norge, som avser den krantyp som ska köras, bedöms. Du som ska arbeta som maskin- eller kranförare ska ha rätt . Nu måste alltså även du som omfattas av hävdvunnen rätt ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning. Jag som vill bli timmerbilschaufför nån gång, och ta både hjullastarkort och krankort och köra metare.


Men att du ska ge upp, efter att ha kämpat dig till ditt BECE kort tycker jag inte att du ska göra! Två veckor innan måste jag säga till dom dagarna jag måste vara ledig från att köra tidningar.

Denna lag ska inte tillämpas på förare av nedanstående. Lagen om yrkesförarkompetens reglerar undantag då förare av vissa fordon inte behöver ha yrkeskompetensbevis. Undantagen gäller vid körning med fordon som kräver behörighet C, CE, D eller DE och: vars högsta tillåtna hastighet inte överstiger kilometer i . Jag är en tjej på år som vill börja köra timmerbil, jag har kört flytt innan men nu ska jag flytta upp till Skellefteå till sommaren och tänkte då äntligen få chansen. Sedan är timmerbilsyrket lite speciellt i detta med att man måste vara en hejare på att köra kran.


Ha alltid en pulversläckare i närheten. Har du inget kran kort så kör du inte kran. Alla måste ju ha yrkesbevis på alla jobb i dag, så dom som kör kran kan omöjligt ha alla kort på dom yrkesgrupper som finna på byggen. Ett yrkesbevis för fordonsmonterad kran gäller både för förare av styckegodskranar och timmerkranar.


Därefter kräver lagen att samtliga yrkesförare har ett aktuellt yrkeskompetensbevis och medför det under färd. Har man varken avslutat eller påbörjat sin utbildning eller fortbildning . Att ha rätt lyftutbildning i bagaget kan vara A och O för dig som operatör av en lyftinrättning men också för de människor som vistas runtomkring. Människor ska inte behöva riskera att skadas, än mindre att dö, i jobbet. Tänk dig att du är i en familj där dina föräldrar är separerade, till exempel din mamma eller pappa tjänar hyfsat bra men måste ändå spara för att kunna ha råd att betala körlektioner, prov . Om någon på din arbetsplats skulle ha några frågor är man välkommen att kontakta BYNs kansli.


Följande intyg gäller även i Sverige: kranförare med certifikat utfärdat av Arbejdstillsynet. Normalt ges tillstånd att använda yrkesbevis (motsv.) från de nordiska länderna, förutsatt att .

TYA utbildningarna accepteras inte alltid på Byggarbetsplatser som kan ha kollektivavtal om BYN utbildning på vissa maskinslag (Gäller ej fordonsmonterad kran). Har Ni BYN Yrkesbevis som tex anläggare, snickare kan ni gå TYA hjullastare godshantering efter godkännande av RYK men då får ni bara köra eget material . Arbetskläder måste man ha på de flesta ställen, och på vår ort måste man köpa dem själv. Förr var det vanligt att när man började arbeta efter skolan så jobbade man kvar på samma ställe hela sitt yrkesliv.


Jag fick ju krankort i början av sommaren, och har i jobbet kört mycket travers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.