fredag 7 oktober 2016

Ask träslag

Ask (Fraxinus excelsior) är ett stort lövträd i familjen syrenväxter, som räknas till de ädla träden. Fullvuxna träd är omtalade för att deras löv slår ut med en skir grönska sist av alla (inhemska) lövträd. Ofta hävdas även att asken fäller sina blad först av alla lövträd om hösten.


Det senare är dock något av en myt, . Asken är stark och tålig med markerad ådring.

Träet är övervägande ljust men har en brun kärna. Ask sorteras efter den bruna kärnveden, askgolv kan därför innehålla mycket brunt. Ask har livligare färgvariationer än ek.


Hårdhetsgrad: – 1. Det kan bero på trädets placering, växtförhållanden och hur träet har behandlats efter fällning. Gemensamt för alla träslag är att det åldras med behag om du tar hand om din möbel och skyddar den från alltför starkt solljus, värme samt fukt. Asken har en stark ställning i den nordiska folktron.

Världsträdet Yggdrasil som omslöt både gudarnas och människornas boningar var en ask. På grund av sin seghet och styrka har ask historiskt använts till hjul, hjulekrar, medar och redskap. Idag använd ask till parkettgolv, ledstänger, möbler och inredningar. Jag själv tycker att ask är ett fantastiskt vackert träslag med sitt tydliga trämönster av . Allmänt är askträ ett mycket hårt och ädelt träslag. Gran - Rödgran som vår vanligaste gran heter, innehåller mycket kåda . Ekgolv hade varit bättre.


Eller så borde jag lackat golvet istället för att olja det. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du väljer trägolv. Högst tal är hårdast: Merbau har en hårdhet på 5. Lönn har en hårdhet på 8. Bok har en hårdhet på 8. En bänkskiva i trä ger köket en varm karaktär.


Våra träskivor är givetvis massiva och vi väljer alltid endast den högsta kvaliten. Massivt trä är ett naturligt material.

Dessa bänkskivor behöver därför lite omtanke och underhåll. Alla bänkskivor i massivt trä är FSC märkta. Ask är segt och mycket hårt. Ask (Fraxinus Excelsior) lämpar sig väl för användning i sammanhang där krav på nötningstålighet är stort.


Utbrednings- området omfattar större delen av Europa utom nordligaste delarna och Iberiska halvön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.