onsdag 30 november 2016

Slipa altan för hand

För att din altan ska hålla sig snygg behöver du underhålla den med jämna mellanrum, vilket kan innebära en gång om året - eller mer sällan om altanen är byggd. Den viktigaste orsaken att behandla träterasser är att minska fuktupptaget för att minska sprickbildning. I vissa fall kan det vara läge att slipa sin altan.


Timelaps - Slipning av altan med HTC4och EDGE golvslip. Ytbehandling med Rubio Monocoat Grå.

Helt makalöst bra maskin map ergonomi, avverkning, användarvänlighet och slutresultat. Med diamantsegment EZ Wood kan man med fördel slipa ned och plana ut ojämna träytor som t. Därefter 60-papp och sedan 120. Efter första lackningen mellanslipar du med 120-papp för att få bort träresningen, antingen med slipkloss, excenterslip eller skurmaskin. Dra sedan på minst två lager . Rondell- eller bandslip?


Slipa träaltan - erfarenheter?

Sedan prackar de på dig specialmedel för att tvätta bort det svarta som orsakats av oljan. Får man fråga hur din altan ser ut? Tryckt virke blir först grått, torrt och hårt. Sen spricker det och rasar isär om man inte behandlar det.


Men det står sig bättre än vanligt virke. De flesta altaner utan tak är gjorda av tryckimpregnerat trä som klarar sig bra utan ytbehandling. En altan är många husägares drömprojekt.


Sköt om den på rätt sätt så ökar du livslängden rejält, Byggmentor ger dig bra tips för altanen. Det är både klokt och ekonomiskt förnuftigt att med jämna mellanrum tvätta sin träterrass och stryka den med olja. Det finns många olika rengöringsmedel för trä som kan användas.


Kolla först hur smutsig din terrass är och hur mycket alger som växer på den. Nu är det dags att göra altanen vårfin. Nedan får du tips om hur du ska slipa och olja in.


Börja med att slipa av träet för att få bort smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar. Om det är en träterrass du ska olja, använd ett förlängningsskaft med ett förlängningsbart slipverktyg och ett slippapper, så blir arbetet lättare och mer ergonomiskt.

Smörj in trappan med slipolja. Snåla inte och låt oljan verka (se även anvisning på förpackningen). Det är inte nödvändigt att använda slipolja, men den sparar pengar, för den ser till att slipdamm inte lika lätt fastnar i slippapperet. Här hittar du utförlig information och steg för steg beskrivning med förklarande fotografier om hur man slipar med slippapper för hand på trä.


Vår altan är betsad (som de förra ägarna gjorde) fast vi skulle vilja ha den lika ljus som förut så att säga, nämligen träfärgen. I alla fall gäller det för golvbräder för inomhusbruk: man ska aldrig slipa träet om man vill få till ett gammeldags såpaskurat golv. Har läst om flera som har. Högtryckstvätt har jag . Inspiration för stora och små förvaringsprojekt. Olja din uteplats, terrass eller altan med träolja som ger uteplatsen ett nytt, fräscht utseende och en längre livslängd.


Tar du hand om trädäcket regelbundet och oljar in det varje år så håller det sig fräscht och vattenavvisande länge. Låt ytan torka helt innan du borstar och skrapar den, slipa vassa hörn och kanter. När träytorna är torra är det dags att slipa terrassen lätt. Ta sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk. Om du har valt att bygga din altan av obehandlat virke kan du själv impregnera den med en ny typ av impregnering från Sioo:x.


Impregneringen är utvecklad på. Vad för slags färg ska man använda då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.