måndag 21 november 2016

Vete sädesslag

Vete , havre, råg och korn. Våra fyra sädesslag som ger mycket näring och har många hälsofördelar. Läs mer om våra svenska sädesslag här!


Knappt procent av landets åkerareal används till veteodling idag. Pseudosädesslag kallas de icke-gräsväxter som används på samma sätt som sädesslag (riktiga sädesslag är gräsväxter). Vetekornen mals sedan ned .

Två exempel är bovete och quinoa, som inte är sädesslag utan örter av andra växtfamiljer. Bovete är släkt med rabarber, men dess frön används som vete. Dock innehåller bovete inte gluten.


Det är en form av mimikry som kallas Vavilovs mimikry. Bland sädesslagen har både råg och havre utvecklats genom Vavilovs mimikry. Råg, Secale cereale, har utvecklats från ett gräs, vildråg, Secale montanum. De vanligaste sädesslagen som odlas i Sverige är vete , korn, havre, råg och rågvete.


Pasta och mannagryn tillverkas av en särskild sorts vete som heter durumvete.

Havre och korn sänker kolesterolet men råg mättar bäst. Och vete kan faktiskt skydda mot diabetes typ 2. Vilket sädesslag är nyttigast? Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete.


Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag. Vanligt vete eller brödvete (Triticum aestivum aestivum) är det mest . Till de fyra sädesslagen räknas traditionellt (i Sverige) vete , korn, havre och råg. Annika Ilmoni och Maria Skagerlind trasslade in sig rejält (bildligt talat) i de fyra svenska sädesslagen havre, råg, korn och vete i onsdagens morgonprogram. Vi börjar med det enklaste: havre.


Små, oansenliga, men dock blommor. Vid självpollinering bildas frön, eller kärnor, . Hellre råg i ryggen än säd i byxan! Eftersom man nu kanske börjar planera vårbruket tänkte jag ha en liten genomgång av de olika sädesslagen.


Den amerikanske genetikern och mottagaren av Alternativa nobelpriset,Wes Jackson, besökte nyligen Sveriges riksdag för att berätta om sina försök att ta fram fleråriga sädesslag. De växter vi experimenterar med har en levnad på kanske år. Det gör att åkrar inte behöver plöjas och att jorden inte . Under varje släkt finns det flera arter.

Dinkel är till exempel en sorts vete. Hans Larsson utvecklar sju sädesslag på sin gård. Dels de klassiska svenska – vete , råg, korn och havre – men också de lite mer ovanliga – majs, hirs och bovete. Hirs är ett glutenfritt och mycket näringsrikt frö som idag kan köpas importerat i hälsokostbutiken. Används i matbrö men måste kokas eller blötläggas . Ett mindre känt ämne i vete är gliadin, vilket många människor också är känsliga för.


Gliadin är ett glykoprotein som finns i vete och andra sädesslag som innehåller gluten, och det har kopplats samman med många olika immunreaktioner. Våra vanliga sädesslag ( vete , råg, korn och havre) är alla försurande, och av dem så är ekologiskt odlat havre det bästa alternativet. Det som gör vete till värsta energitjuven bygger vi på min erfarenhet. Vi ser att vete förutom att det är försurande även stör många funktioner i kroppen bla sköldkörteln, vilket i . De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak!


Här får du veta allt om svenska sädesslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.