måndag 21 april 2014

Träna dubbelteckning

Träna Dubbelteckning och Stava gratis i spel online. Träna om det ska vara en eller två konsonanter. Här är en chans att på olika nivåer träna både dubbelteckning av konsonanter och allmän o. Lektion : Dubbelteckning.


Enstaviga ord är lättast att börja me är vokalen kort är det dubbelstavning, är den lång är det enkel.

För längre ord får man träna att klappa stavelser. När barnet kan detta så börjar man smaka på vilken av stavelserna . Det finns många olika åsikter om hur man skall öva lång och kort vokal. Nedan följer ett förslag som jag praktiserat, ibland redan på våren i åk men vanligen först i åk 2. Jag har introducerat övningarna för en hel klass och överlåtit färdighetsträningen åt klassläraren.


Det är bra om man kan vara två vuxna i klassen vid . I den här boken ges en systematisk genomgång av de stavningsregler som gäller för dubbelteckning.

Första kapitlet handlar om vokalerna och ger en fördjupning i begreppet ”lång och kort vokal”. Under året kommer vi kunna gå tillbaka och repetera reglerna, både genom att titta på filmen och affischen. Jag kan också hänvisa till affischen när jag ser att någon av mina elever behöver träna på dubbelteckning.


Min förhoppning är att detta ska hjälpa eleverna att bli säkrare på att stava rätt. Stava enkel- dubbelteckning - en övning gjord av mohlsson på Glosor. De kan användas för att indivi. Efter kort vokal skall det vara två konsonanter, så kallad dubbelteckning. Ord som är släkt stavas lika.


Om du kan dem kan du stava till de allra flesta ord som du använder. Självklart finns det undantag, . Men innan ska du få se en film om hur du ska tänka kring dubbelteckning. Nu ska du få träna lite dubbelteckning ! Du måste ha papper och penna.


När den första vokalen inte låter som i alfabetet ska det finnas (minst) två konsonanter efter den. Då måste du stava ordet med två s. I en del småord låter vokalen inte som i alfabetet, men de stavas ändå med bara en konsonant efter vokalen.

Skickas inom 1‑vardagar. Häftena säljs i praktiska 5-pack. Varje häfte tar upp ett område. Eleverna får då möjlighet att arbeta med en sak i taget och det blir lättare att individualisera undervisningen.


BOX – Träna svenska passar även äldre elever och . Kul med Duffton är en svenskproducerad läs- och skrivapp som bygger på ljudningsmetoden. Här får man träna på att lyssna och lära sig bokstavsljud för att på så sätt knäcka läskoden. Ett tilltalande belöningssystem gör det roligt för nybörjare att öva på att ljuda, läsa och skriva. I serien ingår: Träna på alfabetisk ordning. För dig som vill träna lite extra på stavning och dubbelteckning finns här lite korta klipp du kan titta på.


Träna på är en serie om fristående häften i svenska som ger eleverna möjlighet att färdighetsträna baskunskaper. TuHTdJH-8Pk SE FILMEN: Dubbelteckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.