torsdag 19 juni 2014

Flytta stuga på tomten

Jag har lite funderingar på hur man ev. Den står för tillfället helt fel placerad. Eller måste man ha en lyftkran?


Flytta ett hus på samma tomt ? Husägaren vill därför flytta sin stuga och menar att det nya läget blir en förbättring även för allmänheten. En flytt kräver dispens från dels strandskyddsbestämmelserna och dels reservatsföreskrifterna, vilket länsstyrelsen .

Helt underbar den här videon :D Jag blir lite sugen på att bygga en friggebod så att vi också kan flytta den. Paret Anna och Jimmy Wikström i Fugelsta, Marieby, vill flytta sitt bostadshus längre in på sin mark, bort från bilvägen. Därtill kommer kostnader för förberedelse av marken, dragningar . Har idag varit och träffat en kund angående lite jobb. På nätsajter bortskänkes hus och stugor mot att den som tar över huset får stå för flytten. Ingenjör Erik Gärdsmo har i sitt examensarbete ”Konsten att flytta hus” gjort en kostnadsberäkning för uppförande av en friliggande villa på 1kvm i Trollhättan.


Du måste förbereda tomten. Området ligger inom detaljplan. De tre exemplen visar vad det kostar att köpa ett befintligt hus i Trollhättan, att köpa en tomt i samma bostadsområde och bygga ett nytt hus där och att ta ett gammalt hus och flytta det till en ny tomt i bostadsområdet.

Kostnaderna för anskaffning huset är inte medräknade i det . Ibland kan flytten vara mycket kort, kanske bara till ett bättre läge på tomten. Sträckan är inte så avgörande för priset, det stora jobbet är att få in bärande balkar under huset. Enklast är det om huset har källare eller torpargrund. Om huset står på bottenplatta går det att få med den också, men det är en mer . De bodde dock inte tillsammans utan den minsta flyttade ut dit när den äldre flyttat hemifrån.


Grejen är den att vi får flytta till svärisarnas hus mycket billigt (har inte råd eller planer på att köpa eget hus än), och bo billigare än vi gör nu i lägenheten, min kille önskar det över allt annat, men jag är mycket kluven. Bakgrunden till flytten är att stugan ligger nära en gång- och cykelväg, där trafiken ökat. Vill man bo med svärföräldrarna på samma tomt , ska väl även tilläggas att svärmor redan . Går det flytta hela hus? Hur ser regelverk ut och vad är viktigt att fundera över?


Jonas Andersson och Anna Ferngren köpte ett nytt hus för 10. Men att flytta det nästan mil till tomten i Sätila kostar 700. Vi vill ha ett hus med lite själ, säger Jonas. Villavagnen är ett nyckelfärdigt boende från fabrik som leveras till din plats och inom några timmar kan du flytta in. Med de nya versionerna på kvm hittar vi även kunder som vill ha en extra stuga på tomten till sina tonåringar, sin släkting eller helt enkelt har en villavagn som ett kontor.


Upphandlingen är avslutad. Behovet att ha anlita en kranbil kan vara många olika saker. Exempel är om man ska flytta hus eller stuga , montering av prefabricerade hus, transportera byggmaterial, flytt av båtar och friggebodar och en mängd andra moment som kräver höga lyft.

Den här typen av jobb är av naturliga skäl inget man gör själv då det . Vårt hus står för nära älvskanten så kommunen funderar på att flytta det lite längre in på tomten (tydligen är de ansvariga eftersom de gav bygglov en gång i tiden eller nått sånt). Förhoppningsvis så köper de loss . När jag var yngre var jag med och flyttade hem en stuga till tomten , vi gick först bärsärkargång och slog sönder allting inomhus, rev ner stock för stock, märkte givetvis upp stocken så man säkert kan sätta ihop det igen, nerskrivet på lappar, foton och vettig färg är ett bra tips! Huset skulle flyttas med.


Husflytt Vi kan flytta alla möjliga sorters hus, från stora timmer hus till små stugor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.