torsdag 19 juni 2014

Vad kostar en skördare

Ja vad kostar en splitter ny stor och fet slutavverkningsskördare resp. Och ja jag förstår att det skiljer en del i pris mellan olika modeller. Ser helst att jag slipper svar i stil med hur långt är ett. Nu kan även vissa skördarmodeller fås med kranspetsstyrning (IBC).


Priset på begagnade skogsmaskiner rusar i höjden. Maskiner som skonar marken är efterfrågade av skogsägare.

För entreprenörerna Pontus och Theresia Wallden är satsningen på en liten skördare ett lyckokast. Skördare säljes och köpes. Dessutom är betydande mängd virke inte rotkapat p. Redovisad tid för skördaren har innehållit tid som inte har varit avverkning. Administrationskostnad ca är tillämpat på all kostnad.


Troligen är endast ett besök gjort under pågående . Det är ett av flera nya grepp som maskinjätten tar till för att utveckla marknaden. Svar Normalproduktionen för en skördare i slutavverkning ligger ofta runt - m3f per timme.

Vad som är ett dagsverke för en skördare är svårare att säga, eftersom maskinen i regel körs i skift av olika förare. Om vi säger att en skördare producerar dubbelt så mycket på en timme som en van huggare . Vimek 404T är en liten smidig skördare som passar utmärkt för gallring i känsliga miljöer. Vilken kapacitet man får på Vimek. Då hinner Vimek 404T göra samma arbete som en större skördare i en förstagallring.


För de som är osäkra på vad de behöver ha för ersättningsnivå för sin skotare så kan denna modell från SMF vara till stöd. De flesta är nog överens om att det är svårare att få lönsamhet på en skotare jämfört med en skördare. På skördarna har det skett en stor utveckling på produktivitetssidan medan skotarna inte . Ris blir flis med andra ord.


Hur kan detta vara lönsamt? Dvs det måste köras ihop flis för dryga 100k här. Mest 606:or, men även ett antal 608:or och några skördare , säger Leif. Sedan har vi Kombi som kan användas både som skördare och skotare. Skogskunskap är en guide och rådgivare som hjälper dig att sköta din skog på bästa sätt.


Här hittar du fakta, filmer och digitala verktyg. Innehållet har tagits fram i samverkan mellan forskare och praktiker. Skogskunskap produceras av Skogforsk i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen .

Vad Boggi erfar är det bättre ekonomi på en skördare än på en skotare. Hytten är relativ ren vad gäller instrument och alla viktiga funktioner sköts från armstöden. Som exempel berättar han att bara tappen till lyftcylindern kostar 9kronor och till det kommer arbetet att byta den.


Kostnadspåverkande faktorer för skördare. En analys av uppföljningsdata hos Stora Enso Skog. Factors influencing costs for harvesters. An analysis of follow- up data at Stora Enso Skog. Handledare: Examensarbete 30hp.


Fredrik Lundberg illustrerar pris- nivån och säger att Vimek i dag erbjud- er en hel småskalig gallringsgrupp, skördare och skotare, för totalt mil- joner kronor. Det är cirka en tredjedel av vad en storskalig grupp kostar. Norra Skogsägarna ser positivt . Eftersom medelstam är ett centralt begrepp när det gäller avverkningskostnader så är det viktigt att förstå vad det faktiskt är, inte minst när du diskuterar med din virkesköpare. Medelstammen beräknas genom att den totala volymen som avverkas divideras med antalet träd som avverkats. Beståndsgående, högpresterande skördare och skotare i en och samma maskin.


Kraftfull Cat 4-motor som möter de nya, strängare miljökraven. Aggregat upp till cm. Unikt bra köregenskaper och framkomlighet.


Skogsnäringen själv säger att procent består av vägar vid gallring. Förr kunde markägare få bidrag för att bygga väg. Nu är vägbygget istället avdragsgillt på deklarationen.


Vi erbjuder en prova på försäkring under månader för samtliga skotare och skördare till kraftigt reducerad premie. Försäkringen ger vård utan köer, så att man snabbt kan .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.