måndag 23 juni 2014

Kallasfalt källarvägg

Håller på och ska dränera om runt halva kåken där det inte är gjort ska också upp med platonmattaoch isolering utanpå det. Få bort kallasfalt från källarvägg? Till vänster i bilden syns en bergknalle. Det fanns flera bergknallar som gick ända in till väggen, mellan dessa bildades i stort sett sjöar av . Genom att gräva upp runt om huset, behandla källarväggarna från utsidan med kallasfalt , isolera från utsidan med tjocka cellplastskivor och återfylla med kapillärbrytande skikt som makadam kan väggarnas situation förbättras betydligt.


Och det gäller ju också att ventilationen i källaren är bra.

Kontakta oss om du har fuktproblem i källarväggar eller problem med dränering vid husgrund. Isodrän tillverkar och marknadsför ISODRÄN-skivan. I tisdags var jag till bygget och strök på ännu ett varv med kallasfalt på källarväggarna.


Denna gång använde jag pensel. På kvällen mockade vi tillbaka gruset runt källarväggarna. Vi konstaterade även att vi har för lite grus inne i huset. Vi måste mocka in mera för att nå samma nivå runt källaren som resten . Vi rekommenderar att du börjar med att isolera utsidan med Markskiva.


En tunn isolering på insidan kan sedan utgöra ett komplement.

Dessutom så fuktas källarväggar upp utifrån under vissa perioder av året när man har värmeisolering, men inte när man har System Platon. Den bästa lösningen är System Platon Xtra som fuktskydd och System Platon Dräneringsskikt (som samtidigt är både värmeisolering och dränering). Först då kan husgrunden torka ordentligt. Då får man en varm och torr vägg . Vanligtvis avlägsnas asfalt och tjära manuellt med skrapa och borste, eller slipas bort med vinkelslip. Blästring är ett annat sätt att ta bort ytskiktet.


Det blir mer omständligt då det krävs en annan entreprenad för bläs- tringsarbetet. När man skall dränera och fuktskydda sin fastighet så finns det, efter själva uppgrävningsmomentet runt fastigheten, ett väldigt viktigt moment att göra innan man monterar Optidrain-systemet och det är att ta bort kall- eller varmasfalten som sitter på källarväggen. Kallasfalten var dåtidens fuktskyd och tanken med det var att . Laga och täta eventuella sprickor med putsbruk.


Knacka bort lösa bitar och gör rent om det redan finns ett hålkäl. Livar källarväggen och bottenplattan finns inget behov av hålkäl utan montera valfritt membran över skarven mellan vägg och bottenplatta. Bygg upp ett hålkäl med ett . I samband med dräneringen brukar man också ge källarväggen ett fuktskyd antingen genom att pensla på kallasfalt eller använda en plastmatta (s.k.


Platonmatta), eller genom att använda dränerande cellplastskivor. En fördel med traditionell dränering är att den, rätt utför har en livslängd på ca år. Det finns firmor som har mobila blästermaskiner. Fuktskydd för att hålla betongplattan eller källarväggen fri från fukt.


Dräneringsrör som leder bort regnvatten till kommunens dagvattenledning eller en. Det går också att stryka källarmuren med tjära eller kallasfalt men är idag inte vanligt.

Golv och väggar i källaren utsätts för fukt från flera håll. Fukt kan tränga genom källarväggarna utifrån, särskilt i äldre byggnader där det utvändiga fuktskyddet börjat ge vika. Slipning av källarvägg ! Detta är omöjligt att förutse innan man grävt upp och testat slipa tyvär. Javisst är det fel, men när källare konstruerades på denna tiden så målade man väggarna med kallasfalt för att fukt inte skulle tränga in i väggarna. Sätter man därmed plast på insidan utan att ta bort asfalten på utsidan så ber man om problem.


Man brukar inte limma sådana mattor utan lägger dem . Jag använder alltså plåtreglar i källaren, och gipsskivorna har jag lagt fuktspärr på, på den sida som vätter mot källarväggen. Fördel: Dränerar väldigt bra, och ger ett verkligen torrt källarklimat. Mitt arbete är gjort för år sedan, drygt, och det finns inga tecken på fuktgenomsläpp. Men är det långtidsstabilt. Källarväggen skall fungera väl både över och under markytan.


Den måste projekteras med hänsyn till nederbör markfukt, byggfukt och fukt i både inne- och uteluften. Den skall dessutom - under markytan - kunna motstå måttliga vattentryck. Teckning: Agneta Olsson-Jonsson, SP.


Här hittar du bra tips om du får problem med fukt i källaren med mögel, mögelsvamp och murröta på källarväggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.