fredag 27 juni 2014

Våra vanligaste träd

Detta är en lista över träd som är vanliga i Sverige, mätt som totalt virkesförråd - mängden virke (miljoner kubikmeter skog, m sk ) i levande träd i Sverige. Vid denna skogstaxering var gran och tall de överlägset vanligaste träden. Observera att de regionala skillnaderna är stora.


Här nedanför hittar du information om våra vanligaste skogsträd. Siffrorna på virkesförråd och trädslagsandel för respektive trädslag avser . Den här figuren visar blandningen av trädslag i Sverige.

Faktabladen är pdf-dokument som du kan skriva ut. Som du ser växer det framförallt gran och tall. Gran och tall finns så gott som överallt i landet. Ju längre söderut man kommer i landet desto större kan träden bli eftersom klimatet är varmare. I södra delen av landet trivs också vissa trädslag som inte kan växa i norra . Den vanligaste typen av masur är knölmasur.


Masurbildning förekommer hos många olika trädslag , men påträffas mest hos vårtbjörk. Landskapet i Finland skulle vara rätt dystert utan våra björkar med sin. Sommarpsalm (En vänlig grönskas rika dräkt) kan du höra här.

Och den finns att hämta HÄR. Talesättet ”Man ser inte skogen för bara träd ” används för att beskriva problemet med att det kan vara svårt att se helheten när detaljerna är många. Bokstavligen är det snarast tvärtom idag. Botanik, Floror, Naturvetenskap, Växter, Växtgeografi, Sverige, . Granen (Picea abies) är vårt vanligaste träd fastän den etablerade sig i landet i sen tid. Men redan vid början av vår tidräkning hade granen lyckats erövra nästan hela landet.


Granen trivs på näringsrik, kalkpåverkad jordmån med god vattentillgång. Klimatiskt sett är den härdigare än tallen, men känslig för vårfroster , sedan . Lite spännande information om våra vanligaste vildväxande träd. Finlands vanligaste trädslag är tall, gran och ( vårt - och glas-) björk.


Allt som allt växer det ungefär olika trädslag i vårt land. Mera om Finlands trädslag kan du . Vartannat träd i Sverige är en gran. Det är ett tåligt träd som växer alldeles rakt och kan bli riktigt högt.


Den används både till massaved och byggmaterial. Och nu till jul huggs det nästan tre miljoner granar! Genomgång av våra vanligaste trädarter i Finland.


En av Finlands största tillgångar är vår skog.

Trädet är m högt, och den största diametern är m. Största delen av vårt land består av skog, men vad är det då för träd som finns i våra skogar? Många av våra vanligaste. I SVERIGE FINNS över 2vilda ätliga växter och många av dem går att hitta runt husknuten. Skotten från våra vanligaste träd – gran och tall – kan användas som krydda i saft och soppor (allemansrätten medger dock inte att du plockar levande skott utan markägarens lov), medan tallbarken kan bearbetas till mjöl, och blad . De färska C- vitaminrika skotten användes förr i tiden för att förebygga skörbjugg.


Vilka träd finns hemma på din gård? Att inventera träden hemma är veckans hemuppgift. Vi har börjat sammanställa resultatet i ett stapeldiagram och det ska bli spännande att se vilket sorts träd som dominerar på tomterna runt Hortlax.


Upplagd av Erica Erica kl. Inspirations- och bestämningsplansch för våra vanligaste träd i Norden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.