torsdag 19 juni 2014

Stamkvistning ek

Grenar kan också bildas från sovande knoppar un- der barken. Så länge en gren lever blir den allt grövre. Stamkvistningens historia. Det finns lång erfarenhet av stamkvistning av tall och ek i Sverige.


Det är en normal skötselåtgärd på ek.

Om stamkvistningen är felaktigt utförd kan den leda till rötangrepp. Aug STAMKVISTNING AV EK : De första insatserna kan göras i plantstadiet genom att ta bort dubbeltoppar och grova sidogrenar. Den egentliga stamkvistningen görs senare. Oct Det kan inträffa om trädkronan blir tillbakaträngd på grund av ljuskonkurrens eller skador.


Tror inte att det kan betala sig att leja till stamkvistning , men du kan säkert leja en skogsvårdsentreprenör om du vill. Igenvuxen större fastighet med mycket lövträ tall och. More from skogsforum.

Ekbladet_30_Bosrup_ekodling. Den dagliga promenaden i skogen är ett väldigt bra tillfälle att tänka och planera. Det viktiga är att dokumentationen inte skönmålar verkligheten, för då kommer dina efterkommande blandskogsägare att förlora pengar. När jag gör ett “fynd” som är ex.


Oct Vill kolla lite angående erfarenheter och kunskaper rörande stamkvistning. Har nämligen fått en hel del olika sanningar. Snyggast är ju närmast . Torr- kvistning kan alltid ske. Planera för nytt bestånd. Gör en föryngringshuggning om inte tillräckligt med naturligt.


Ek och bok kan också stamkvistas med god ekonomi. Många ädellövträdslag har emellertid en tendens att sätta vattskott vid ökat ljusinsläpp på stammarna. Gran kan stamkvistas, helst i två steg p. Rötrisken är storför alm, ask, lönn, asp och björk.


Tidpunkten för stamkvistning är av central betydelse för . Examensarbetet behandlar frågan hur stamkvistning kan höja ett skogsbestånds värde.

Undersökningen utfördes i. Resultaten visade att man genom investering i stamkvistning kan öka virkets värde och få en avkastning på det. Jan Tall och ek stamkvistas för att förbättra kvalitén på sågtimret. På Skogforsk har man gjort försök att höja kvalitén på björk på samma sätt. Förr beskar man och topphögg ek för att de skuggade äng och åker för mycket. Ek brukar klara topphuggning och stamkvistning bra om man . Ek Genom att stamkvista, det vill säga ta bort grenar och kvistar upp till en viss höjd på trädet, kan man förbättra kvaliteten i unga ekbestånd.


Bästa tiden är maj till och med augusti, så att sårytan skyddas av kåda mot svampangrepp. Kvistning av ek bör göras innan diametern är centimeter. Uppsatser om STAMKVISTNING.


När plantorna kommit igång, självsådd eller planterad ek , kan de med fördel stamkvistas. En tumregel är att hälften av längden får stamkvistas. Grönkronan ska utgöra. Den självsådda plantan på bilden bör stamkvistas till hälften av sin längd.


Utsikt från utsiktstornet på Kinnekulles topp. Delar av deltagarna i exkursionen. Här väntar vi på tallpresentationen. Herman Sundqvist och Bo Jonasson.


Ola Andersson, Monika Stridsman och Märtha Wallgren. Lyssna mer på Ola i avsnitt 2 där vi intervjuar honom. Bengt Ek grillar politikerna med .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.