torsdag 20 april 2017

Fälla träd på egen tomt

Att man inte får fälla träd på grannens eller kommunens mark är uppenbart för de flesta. Vad många däremot inte känner till är att man också kan behöva lov för att fälla träd på sin egen tomt. För att undvika efterspel ska man kontakta kommunen där man bor och kontrollera med . Träd som växer på min egen tomt och som inte är utmärkta på tomtkartan med ett (n) får jag alltså fälla utan tillstånd från kommunen? Skyddsvärda träd som är utmärkta på kartan behöver jag dock tillstånd för att få fälla ?

Med vänlig hälsning, Louise Johansson. Att fälla träd kan vara nödvändigt av många skäl. Trädet kan vara i ett dåligt skick eller döende. Det kan stå farligt nära till ditt eller din grannes hus, intill en elledning eller en väg. I Sverige är det helt lagligt att fälla träd på egen tomt.


Står trädet däremot på kommunal mark eller ingår i statsritning så måste man ansöka om . Anledningen till att det krävs marklov för att fälla träd på sin egen tomt i just Viksberg handlar om dagvattenproblematik i området, får LT veta.

Vi får också veta att olika regler för trädfällning på den egna tomten finns, beroende på när området detaljplanerades, och hur vegetationen i området ser ut. Att olovligen fälla eller skada träd på kommunal mark kan bli en mycket dyr historia. Det gäller även träd på egen tomt som i vissa fall kräver marklov. Normalt krävs inte marklov för att fälla träd på den egna tomten , vilket innebär att man i de flesta fall får lov att fälla träd på sin egen tomt utan något särskilt tillstånd. Hej och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!


För privatpersoner som vill fälla ett träd på sin egen tomt är det fritt fram att göra det utan dokumenterad kunskap - här förlitar man sig på husägarens sunda förnuft. Men bara för att det inte finns krav på utbildning för privatpersoner innebär det inte att du ska ta lätt på uppgiften. Om området inte är detaljplanerat – eller K-märkt – finns inga hinder att fälla träd på sin egen tomt.


Däremot kan kommunen ha allmänna rekommendationer om att bevara exempelvis ek, ädellövträd och tall. Om det finns en detaljplan anges där vad som gäller. Exempelvis kan man behöva ”marklov för . Får man fälla sina egna träd ? Träd i trädgården - hur tar man bort dem? Det krävs också marklov för fällande av vissa träd och skogsplantering – om detta finns inskrivet i detaljplan eller områdesbestämmelser. Det kan till exempel handla om att skydda träd , till exempel en allé.


För att plantera eller fälla träd på din egen tomt behöver du inget marklov.

Tänk dock på att vissa åtgärder, utanför. Om regler för träd och trädfällning på privat tomtmark, Nacka kommun. Men kommunen får i detaljplan och områdesbestämmelser besluta att. Ofta görs ett besök på tomten , ibland kan foton räcka som underlag.


Därefter görs en avvägning . Om du ska schakta eller fylla upp mark kan du behöva söka marklov. I stora delar av Nacka kommun finns det utökad lovplikt som innebär att du kan behöva söka lov för att fälla träd på din tomt. När du behöver hjälp - kontakta Stadsbyggnadsservice . Träd är värdefulla och det är bara i undantagsfall Nacka kommun tillåter att träd på kommunal mark fälls. I vissa delar av Nacka krävs det marklov för att få fälla träd på privata tomter.


Här finns kommunens riktlinjer om det. Det kan krävas marklov för att göra en markuppfyllna även om det sker på en begränsad del av tomten. Bygglov kan krävas om du bygger en stödmur runt markuppfyllnaden. Inom områden som är detaljplanelagda eller där områdesbestämmelser gäller krävs marklov för följande:. Så länge området inte är skyddat på något vis, till exempel genom en detaljplan eller K-märkning, så är det fritt fram att fälla träd på din egen tomt.


Det är bra om du stämmer av med kommunen vad som gäller och kollar upp om det finns några restriktioner. Hur man gör med träd på sin egen villa tomt avgör man som fastighetsägare helt och hållet själv. Till exempel kan det finnas intressen om att bevara . Två ekar på sin villatomt som inte är så stora kan man med största säkerhet fälla om man tycker det är lämpligt. Du kan tvingas söka bygglov för att få fälla träd på din egen tomt.


Det finns restriktioner i detaljplanen på vissa områden i Umeå. Om du vill att kommunen ska hugga ner ett träd som står i nära anslutning till din tomt måste du lämna in en ansökan om åtgärd på kommunal mark. Skulle din fastighet omfattas av en planbestämmelse att träd ska bevaras då får du inte fälla träden utan tillstånd från bygglovsenheten.


Det är många som undrar vad det är som gäller för träd och växter på grannens tomt som växer in på den egna tomten eller som på något annat sätt skapar olägenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.