torsdag 27 april 2017

Massmedia tredje statsmakten

Den första makten är regeringen och den andra riksdagen. Ibland antas riksdagen vara den första. Den tredje statsmaktens uppgift anses vara att granska de två andra.


Likartade uttryck förekommer även på andra håll – i den . En förutsättning för detta är vår grundlag som garanterar tryckfrihet och yttrandefrihet (se studieenhet 1). Det finns dock många exempel där media inte .

Ordet betyder att tillsammans med regering och riksdag så är massmedierna den viktigaste makten för ett demokratiskt samhälle. The idea of agenda-setting influence by the mass media is a relational concept specifying a positive. Men vad händer om denna statsmakt med den oerhörda makten att påverka opinion och peka ut enskilda individers göranden, börjar . Välkommen hit, plattformen för massmedia. Här hittar du all info du behöver för att lyckas med ditt undersökningsområde.


Svar på allt (år sedan). Den stor majoriteten tar fortfarande in information från massmedia i form av TV och Tidningar. Detta var före Internet.


Tredje statsmakten är fortfarande mycket stark.

Internet har gett oss en hel del alternativ men se bara . Om alla ska ha inflytande så måste vi få information om vad som händer i samhället och politiken. Medier spelar en rätt stor roll för politiken. Men det viktiga för massmedia egentligen är att informationen kommer ut, att de inte sitter på viktig information som folket egentligen borde ha rätt till att få.


Man brukar kalla pressen för den ” tredje statsmakten ”. Mediekunskap - massmedier och journalistik. Varför är mediekunskap viktigt? Massmedia består av kommunikativa medier i form av bl. Du får dagligen massvis med information via medier.


Diskutera etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter. Sveriges grundlagar och deras betydelse för massmedia. Grundskola – Samhällskunskap Svenska . Underhålla) Massmedierna spelar en stor roll för ett demokratiskt samhälle. I en demokrati ska alla kunna ta del . Vad är den tredje statsmakten ? Meddelarfriheten innebär att man får lämna information för publicering i massmedia , utan att riskera ett straff.


Ett sätt är att försöka samverka med den tredje statsmakten , alltså med massmedia , i linje med universitetens och högskolornas tredje uppgift. En av de första var Bernt Bernholm på Expressen. Massmediernas fyra huvuduppgifter i samhället är informera, kommentera, granska och kommunicera gruppinformation.

Media brukar kallas tredje statsmakten. Nyligen blev jag varse en blogg från vänster i skalan. Jag kan rekommendera två artiklar som pekar på områden som jag själv har funderingar över.


Läs gärna resten av Gunnar Lindqvists alster. Skicka med e-post BlogThis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.