onsdag 27 maj 2015

Ekonom behörighet

Ekonomprogrammet är för dig som vill läsa till ekonom. Du skapar ditt kontaktnät för arbetslivet redan under utbildningen, bland annat genom gästföreläsningar och fallstudier i direkt kontakt med företag. Programmet ger dig en civilekonomexamen (2hp) som är en yrkesexamen på avancerad nivå.


Utbildningen ger dig en bredd inom området ekonomi och ett djup inom vald företagsekonomisk inriktning: management, marknadsföring eller redovisning. Den förbereder dig för ett kvalificerat arbete som ekonom och lägger grunden för vidare studier på . Om du vill arbeta som ekonom direkt efter gymnasiet kan utbildningen Diplomerad .

Uppgifterna i varje kurs är direkt kopplade till arbetslivet. Som färdig civilekonom kan du jobba med marknadsföring, organisationsutveckling, som revisor, controller, finansanalytiker, utredare, ekonomichef eller strategikonsult. Väljer du att stanna kvar och studera vid Linköpings universitet i ytterligare ett . Som ekonom kan du arbeta inom alla kategorier av organisationer.


Till exempel banker, revisionsbyråer, kommunal förvaltning, tillverkningsföretag och internationella företag. Du kan exempelvis arbeta med ekonomisk planering, organisationsfrågor eller marknadsföring. Efter examen har du möjlighet till en karriär inom . Engelska B, Matematik C och Samhällskunskap A. För att få läsa på ett universitet eller en högskola måste du vara behörig för högskolestudier, du måste ha så kallad grundläggande behörighet.

Inne i ”tårtbitarna” finns de kurser du måste välja och skolan erbjuda för att du ska bli behörig till ett visst område. I cirklarna finns också några exempel på högskoleutbildningar och examina som hör till varje områdesbehörighet och exempel på utbildningar som endast kräver grundläggande behörighet. Inom programmets ram kan du välja företagsekonomi eller nationalekonomi som huvudämne.


Du vill kunna under gymnasietiden uppnå behörighet till Ekonom , Jurist, Mäklare samt till Handelshögskolan i Stockholm. Behörighet till Mäklarprogrammet är . Jag läser Natur inrikting natur går i tvåan på gymnasiet, jag har nyligen funderat på att satsa på att bli ekonom eller civilekonom. För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper.


Förkunskapskraven kallas behörighetskrav. De är uppdelade i grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet är ett förkunskapskrav som krävs för all högskoleutbildning, både för grund- och avancerad . Ekonomer finns överallt i samhället: i stora företag och i små, i privata företag och i den offentliga sektorn, som anställda, företagsledare och egenföretagare.


Många arbetar med redovisning, budgetering och revision. Andra arbetar med marknadsföring, försäljning och inköp . Avslutad gymnasieutbildning. Din utländska gymnasieutbildning måste vara universitetsförberedande och avslutad för att ge grundläggande behörighet till svenska högskolestudier.


Din utländska utbildning måste alltså ge dig möjlighet att söka till universitet i landet där du studerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.