fredag 22 maj 2015

Första traktorn

Traktorer infördes först på större lantegendomar, och i takt med att småjordbruk slogs samman . Hur länge har det funnits traktorer och var uppfanns de? Höskörd i Skåne vid mitten av 50-talet, med en traktor som vi i dagens läge upplever som rejält ålderstigen. Den först serietillverkade.


The Ivel Agricultural Tractor kom att bli världens första bensindrivna traktor i serieproduktion.

Denna film visar de första metrarna på det stora äventyre. Och det var det hydrauliken som var det stora med den här traktorn. Det var ju så smidigt, man kunde backa ut i hörn på åkrarna, det var . Första bolag att tillverka traktorer i Sverige var Munktells Mekaniska Verkstad. De tillverkade även ånglok, tröskverk etc. En av de viktigaste produkterna var ångloksmobiler.


I Sverige slog traktorn igenom på bred front efter andra världskriget. Harrison machine works och var ångdriven.

Henry Ford den först massproducerade traktorn. Nu finns det nästan bara bensin och diesel drivna traktorer. De flesta redskapen drogs av hästar och mulåsnor, men ångkraften gav ett allt större bidrag. Lantbrukets Affärstidning.


Ansvarig utgivare: Annika R Hermanrud Upphovsrättsinfo (PDF) Om cookies (PDF) Utebliven tidning? Hjälp med ATL Premium eller din prenumeration? Traktorn var egentligen en självgående vagn som var ångmaskinsdriven, den hade bara tre hjul.


Det var fransmannen Nicolas Joseph Cugnot som konstruerade den första bilen ( traktorn ). De var meningen att traktorn skulle . Tore, Lennart, Daga samt Elsa alla Lundell. Bankällabilder Väring-Locketorps hembygdsförening. De hade fått höra den äldre traktorn sätta igång nere på gengas platsen. De ställde sig alla tre att se på traktorn som bökade sig framåt i korta ryck.


Brandt gick efter gengasved som han hade liggande i papperssäckar bredvid diket till gengasplatsen och beredde sig att elda upp i grytan på den första traktorn. Nu har traktorhistoriken Per Thunström undersökt hur det gick till när traktorn kom till Sverige. Efter att den första traktorn var tvättad och torkad körde hon in den i maskinhallen och hämtade nästa.


Overallen torkade och blev orange igen.

Ovanför bildades ett fint moln av små droppar. Hennes hand darrade fortfarande när hon stängt av vattnet. Korna råmade inne i lagården. På marken hade det bildats en pöl.


Falsterbos första mope cykellyktor med stearinljus, eller hästskor från slaget vid Lund. Hembygdsgårdarna och museerna i omkretsenkommunerna är fulla av intressanta föremål med en egen historia. Sydsvenskan presenterar några av dem framöver. Därmed hade byn försetts med ett rejält tillskott, . När traktorerna kom till Finland färdades man långa sträckor för att visa upp detta tekniska under.


Fordsons traktorkaravan tusentals åskådare. De flesta traktormodeller är konstruerade så att motorblocket och transmissionen är hopbyggda till en enhet som bär upp traktorn, men det finns också traktorer som är byggda på ram, på samma sätt som lastbilar. John Deere var den första traktorn som byggdes på ram, men det är inte många tillverkare som har gjort . Senare ändrades firmanamnet efter sammanslagning med J. Traktornamnet Munktell har dock bibehållits oförändrat på den .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.