tisdag 30 augusti 2016

Äga skog enskild firma

Efterfrågan på skog i Sverige är stor, men utbudet på den öppna marknaden är litet. Den som funderar på att skaffa en skogsfastighet bör sätta sig in i vad det innebär och fundera på vilken juridisk, ekonomisk och praktisk hjälp som hon eller han kan behöva. Enskild firma är nästan alltid den bästa . Hej Mitt första inlägg efter att ha läst och hittat en massa värdefull information på detta forum, men behöver veta mera. Jag har efter många om och men kommit närmare ett försök att bli skogsägare, och har nu hittat.


Köpa samägd skog , i vilken bolagsform?

Här till höger ser du tjänster som är relevanta för dig som ska förvärva skog. Detta inlägg skall dock inte handla om jordbruk (vilket jag egentligen är lite mer insatt i) utan om investeringar i skog. Det första man bör tänka på om man som privatperson köper en skogsfastighet är att man i och med köpet kommer att bli företagare i din egen näringsverksamhet dvs en enskild firma. Du som äger och driver ett skogsföretag har stor frihet, både när det gäller att utveckla dina intressen för skog och natur och att påverka skogens utveckling.


På de här sidorna kan du läsa mer om vilka rättigheter och skyldigheter det innebär att äga skog. För drygt trettio år sedan tog Helene Wikström tillsammans . Jag bedriver min verksamhet som enskild firma , vilket passar bra med tanke på skogen. Skog får normalt ej köpas av juridisk person, och villkoren för juridiska personer om de väl får köpa är något sämre.


Ungefär hälften av Sveriges skog ägs av privatpersoner.

Jo, för att alla som vill köpa och förvalta skog per definition blir näringsidkare. Det innebär att du kommer att bedriva ditt skogsbruk i enskild firma (eller en annan bolagsform om du skulle vilja det). Ty baggböleritiden var ingen isolerad historisk händelse.


Det skedde långt tidigare och sker idag och kallas idag för Landgrabbing. Jag hänvisar till Gösta Bomans åsikt : varje svensk borde äga en fastighet. Varje svensk borde äga en bit skog. Men båda företagsformerna har fördelar.


När man avverkar skog på fastigheten sänker man ju virkeskapitalet och därmed värdet på fastigheten. För detta får man göra avdrag motsvarande högst av köpeskillingen för skogsdelen av fastigheten. Om man har skogsfastighet kan. En viktig sak är i vilken form du köper skogen. Det är t ex svårt för ett aktiebolag att få tillstånd att förvärva skog.


De flesta som köper och äger skog gör det i en enskild firma. Du kan även köpa skog genom ett aktiebolag. Men i Sverige är det dyrare och utbudet. Arbetet syftar till att utöka Lantmäteriets kunskap om de företagare som äger. Det vanligaste sättet att äga skog är som privatperson i enskild firma.


Kallas även enskild näringsverksamhet och den som driver firman kallas enskild näringsidkare. Kan startas av en fysisk person som vill driva.

Det är absolut vanligast att äga i enskild firma. Därutöver finns några andra möjligheter men de är begränsade. När du köper en SL fastighet så blir du näringsidkare per . I Lettland är det däremot mycket mer fördelaktigt att äga skog i bolagsform – och mycket enklare. Skogssällskapets experter . Den som äger en lantbruksfastighet räknas skattemässigt som enskild näringsidkare.


I bokföringen ackumuleras verksamhetens. Det kan ju bli fel om man till exempel hugger skog som ännu inte är avverkningsmogen eller om man avverkar när virkespriserna är väldigt låga, säger han. Köp av bil till enskild firma Företagande och företagsekonomi. Räcker det med att äga en till bil privat, och därmed hävda att den nya företagsbilen endast används i företaget och slippa saker som förmånsskatt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.