torsdag 25 augusti 2016

Barrträd på kreta

Lefka Oris branta sluttningar, breder stora skogar av turkisk tall Pinus brutia ut sig. Var hittar vi den här miljön? Skopelos och Skiathos som erbjuder detta? Vi flyger till Kreta den maj och och spenderar en vecka där men ska sedan vidare. Varför reser du till Grekland?


Under de år som därefter gått hade han mest vistats vid västra Medelhavet, i Portugal, Spanien, södra Frankrike och norra Italien, men även Kreta i Medelhavets östra.

I nutiden ser man mängder med odlade främmande palmer i Medelhavsområdet, liksom “exotiska” barrträd från Amerika och Ostasien. Knossos, Faistos och Malia. Virket var så eftertraktat att trädet praktiskt taget utrotades på Kreta redan under medeltiden. Denna har aldrig blivit dechiffrerad.


Sitter här hemma med -grader utomhus och drömmer om varmare årstider som snart ska komma. Tog ett foto på frökapsel jag samlade in från ett träd på Kreta i höstas. Någon som vet vad det kan komma från för träd?


Kunde tyvärr inte ta något foto på trädet då det var för mörkt ute.

Planerar du att besöka Naturhistoriska museet i Kreta i Heraklion? Här hittar du fakta om Naturhistoriska museet i Kreta samt fantastiska erbjudanden inför din resa. Samariá, tidig morgon Under en längre vistelse i Chania på västra Kreta blev det äntligen tid att göra något jag planerat i flera år – att vandra i r. Naturen är som en svensk skog med barrträd , mossbelupna stenar och bergknallar, enstaka vackra gläntor. Till slut är vi på toppen och det blåser skönt. Nedanstående lista tar upp samtliga orkidéer på Kreta.


Däremot finns bild endast av de arter jag själv sett och fotograferat där. Bilder av dessa, från andra områden, samt fler bilder av övriga , finns i bildgallerierna. Arter utan länk till ett galleri har jag inte sett och saknas . Lagerskogar fInns bl a på Balkan och Kreta.


Olika slags barrträd användes till plankbeklädnad och master (aleppotall var vanligt), ek användes . Det finns mycket som du kanske vill ha med dig hem från semestern. Men se till att läs på innan du tar med dig vad som helst! I bergen längs kusten finns det flera grottor som under 60- och 70-talet beboddes av hippies. Det sägs också att platsen användes som gömställen för krigsskepp för flera tusen år sen.


Matala har en av Kretas vackraste stränder – en sandstrand som omges av klippor och skuggande barrträd. Konst, kultur och religion på Thera vid tiden för utbrottet var nästan identiska med den minoiska kultursfären på Kreta.

Enligt arkeologerna hade den utgrävda. Svenska forskare har analyserat årsringar i barrträd , funna i en torvmosse, Hanvedsmossen, på Södertörn. Analyserna omfattar en tidsperiod på . Trots det svenska namnet kan man egentligen inte säga att detta märkliga japanska barrträd alls är en tall. Kreta , vilket innebär att den bara finns där.


Peloponnesos är avskilt från övriga Grekland genom en förkastningsgrav, som utgör Korintiska viken. Längst i söder skjuter fyra halvöar fingerformigt ut i riktning mot Kreta. Grekland är berömt för sina stränder och sin klippiga kust, med de centrala delarna av landet är en vild och ogästvänlig bergsregion.


Beställ enkelt tavla barrträd. Köp prisvärda tavlor med hög kvalité hos Familjetapeter. Detta gäller för länder utanför EU.


En del växter och växtprodukter får du inte ta in alls om de kommer från länder utanför EU eftersom risken för att de sprider allvarliga växtskadegörare är mycket stor. Importförbud gäller till exempel för plantor av många barrträd , . Våra resor till Le Morne på Mauritius tar dig till en kritvit strand med fina snorklingsrev och en turkos lagun. Här kan du välja mellan flera populära RIU- hotell.


Aspros Potamos, Kreta Bilden lånad från hotellets hemsida Mat- och hälsoresa Förra veckan gjorde jag och goda vännen Mona ett besök i Makrigialos på Kretas. En hel del sol och sköna bad hann vi också med på resan, med bokläsning i skuggan av de stora barrträd som växer längs stranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.