onsdag 31 augusti 2016

Skriva datum

Denna form är ursprungligen från Storbritannien och importerades under kolonialtiden till Nordamerika, men Storbritannien har numera tagit efter övriga Europa. Skrivregler av olika slag är det många som frågar om just nu. Titti Almskoug Eriksson är förvånad över att många tycks tro att ett datum , som juni, skall skrivas med kolon och ordningstalets sista bokstav, alltså den 11:e juni.


Javisst ser man detta skrivsätt ganska ofta, trots att Språknämndens Svenska . Skriv datum med korrekt ordningsföljd.

Datum får inte skrivas i engelsk form på svenskspråkiga sidor. Det här sättet att skriva ut datum ser stilistiskt snyggare ut och är tydligast för läsaren. Om man vill skriva med bara siffror är det. Tack på förhan besten.


Det där skiljer sig från land till land. Använd ett konsekvent sätt att skriva datum och andra sifferuppgifter. Om datum presenteras på flera olika sätt kan det vara förvirrande för läsaren, särskilt för personer som får innehållet uppläst av ett hjälpmedel.

Men har ingen aning om hur man skriver det på Engelska. Men vet inte riktigt om det är så man skriver. Bör jag skriva förkortningar med eller utan punkter? Finns det något alternativ till han i text som handlar om både kvinnor och män? Hur skriver jag sammansättningar av typen nio till femjobb?


SV Synonymer för skriva datum på. Kan jag sätta ut en parentes inom en parentes? Ett sådant sätt att skriva datum med både bokstäver och siffror kallas med ett fint ord alfanumeriskt, och det är det skrivsättet som i . Jag ska skriva mars på engelska. På brittisk engelska går det att skriva datum på olika formella nivåer.


Tänk på att det alltid ska vara inledande versal bokstav på månaden på engelska. Hur undviker vi förvirring när vi läser bäst före-märkningar och finns det någon standard? Förkortningarna kan i dessa fall skapa osäkerhet och . Det finns olika sätt att skriva datum med tal. Särskilda problem uppstår vid mötet mellan olika språk och olika skrivtraditioner: t. Datum kan i svenskan i princip anges på tre sätt: 1.

Excel kan alltså formatera det som februari. Om du ändrar datainställningarna i Kontrollpanelen ändras även standarddatumformatet i Excel. Om du inte gillar standarddatumformatet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.