tisdag 30 augusti 2016

Apor i regnskogen

Dessa djur är mycket hemma i träden, vilket gör regnskogen en idealisk livsmiljö för sin överlevnad . I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av apor. De flesta apor tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Babianer och husarapan är två arter som däremot gärna även går omkring nere på marken.


I regnskogen myllrar det av djur, så genom att skydda regnskog räddas samtidigt massor av arter!

Apor anses ofta av allmänheten som det typiska djuret för Amazonas och här finns också ett stort antal arter apor med upp till arter på samma plats. Flera arter av hjortdjur och vildsvin lever också i regnskogen , liksom den speciella tapiren som är det största landlevande däggdjuret i Amazonas och hela Sydamerika. I dag indelas ordningen primater i två underordningar, Strepsirrhini och Haplorrhini. Till den senare underordningen räknas alla människoapor ( Hominidae) som även innefattar människan (Homo sapiens).


Den tidigare indelningen i apor och halvapor, är föråldra och används inte längre i vetenskapliga sammanhang. Ibland begränsas termen till att avse enbart brednäsapor och markattartade apor , vilket skulle utesluta gibboner och människoapor. Regnskogen på Universeum har fått nya invånare.

Goeldisaporna Abuna och Arinos har flyttat in och välkomnats med en midsommarbuffé dagen till ära. Förhoppningen är att paret på sikt ska få ungar och bidra till artens fortlevnad i det vilda. Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog , alltså en neotropisk regnskog. Här är det varmt och svettigt! Temperaturen i en neotropisk regnskog är 20–grader Celsius under hela året.


Men temperaturen uppfattas som högre på grund av att den relativa luftfuktigheten ofta är över procent . Där lever de framför allt i den tropiska regnskogen. Det finns apor i Afrika. Däremot är det inte lika väl bekant att det finns frilevande apor i Europa, eller att det finns apor i Japan, på Formosa, . Jakten på kött i den afrikanska regnskogen är ett hot mot aporna.


Men jakten får även andra negativa följder. När aporna blir färre minskar deras fröspridning, och då försvinner viktiga fruktträd. Därmed förändras regnskogarna. I amazonas regnskogar har en forskare nu hittat fem nya arter av apor i släktet sakier eller satansapor.


Laura Marsh är chef och medgrundare av Global Conservation Institute och har spenderat tio år med att studera saki-familjen.

Hon upptäckte att tidigare forskning inte riktigt kommit fram till hela sanningen . På denna tur upplever du Zanzibars fantastiska flora och fauna i öns största skog Jozani, som ligger mitt i Jozani Chwaka Bay nationalpark, Zanzibars enda nationalpark. Den kmstora parken består av marsklan buskskog och mangroveskog. Vegetationen är mycket lik en regnskogs, även . Visste du att det lever tre olika arter. Tvåbent gång skapade därmed förutsättning för, med en lakonisk sammanfattning, apor att leva där apor inte kunde leva.


Orangutangernas barnhem. Nätet dras åt kring Borneos orangutanger. Deras regnskog förstörs och utan den dukar de under för svält, tjuvjakt och bränder. Föräldralösa ungar drabbas hårdast, men de lyckligt lottade kommer till en särskild plats. Orsaken till att så många av djuren riskerar att försvinna är skövlingar av regnskogen och illegal jakt och handel.


IUCN gör just nu en kartläggning av samtliga djurarter i världen som presenteras i sin helhet i oktober. Var det regnskogen detta? Han vissteinte, mer än attdetvar gröntoch fuktigt, varmt. Apor , hadehon sagtmed alldeles för högröst och gestikulerat som om hon försökt beskriva något helt annat för den söta tjejen i receptionen. Ny forskning från Ohio State University visar att tre fjärdedelar av alla naturreservat i Västafrika har förvandlats till illegala kakaoplantager som utrotar primater och värdefull regnskog.


Och skrattet sombrötfram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.