torsdag 23 april 2015

Maorisk hälsning

På bilden ser du en hongi- hälsning , maoriernas motsvarighet till västvärldens handskakning. Under en nyzeeländsk hongi- hälsning pressar två personer panna och näsa mot varandra. Under hongi- hälsningen byter de ha (ung. livets luft eller livets energi) och lär på så sätt känna varandra.


Hongi är den traditionella hälsningen inom maori -kulturen. Den går ut på att man trycker näsorna och pannorna mot varandra en eller två gånger.

Var kommer handskakningen ifrån? Stämmer det att en del människor i stället använder näsgnidning som hälsning ? Näsgnidning förekommer mycket riktigt också och används bland annat av maorier på Nya Zeeland. Trots att handslaget har vunnit mark, har det begränsningar. Muslimska kvinnor får bara skaka hand . För bara några decennier sedan var handslag norm i Sverige vilket gör att hälsningen blivit åldersbetingad.


Kvinnor kindkysser, medan män pressar näsorna mot varandra.

Saudiarabien och Pakistan. Män tar i hand men bör inte hälsa eller röra vid en kvinna om de inte är släkt. Vi fick även vara med om haka, maorisk krigsdans ackompanjerad av en slags taktfast sång eller skandering.


Te Hakakino: vänstra bilden är från ingången till befästningen. Till höger hälsar Robert och Denise på varandra genom hongi ( hälsning ). Bilderna är lånade från Waimarama Maoris webbplats. Maori vid Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk.


Denna kategori innehåller samtliga uppslag där minst en av definitionerna har taggats som Hälsningsfraser. EllliotJackRusselAustralia: Kurtley. Till sist undertecknas överlåtelsedokumenten och Te Papas delegation bjuder in Karolinska Institutets representanter till hongi, en traditionell maorisk hälsning då man trycker näsa och panna mot varandra. Sedan förs lådorna med kvarlevorna ut för att förberedas för hemresan.


Kakahu är den generella termen för en maorimantel. Klädesplagget draperas över axlarna och omsluter kroppen. Kakahu har en funktionell betydelse i att värma och skydda, men är också en fysisk manifestation av stolthet och status för maori.

Här kommer du att få en inblick i konstformen Kakahu-vävning, . I Whakarewarewa, en maorisk by fick vi se dessa märkliga naturfenomen samt att vi fick uppleva lite maorisk kultur. Maorisk hälsning heter hunging vilket innebär en fast handslag och två dutt, näsa mot näsa. Sång och traditionella bastkjolar, skräckinjagande ansiktsmålningar, vidöppna stirrande ögon, . Hälsning - Från Paulus, Kristi Jesu fånge, och vår broder Timoteus. Till vår älskade vän och medarbetare Filemon, vår syster Appia, vår medkämpe. Nåd vare med er och frid.


Personliga hälsningar - Vår syster Febe som tjänar församlingen i Kenkrea vill jag lägga ett gott ord för. Ta emot henne i Herren på ett sätt som. Någon större ära tog inte Krarup det som utan beskrev dansen som en halvnaken man som vrålade på maoriska.


Dessutom skriver hon att hon kände sig som en idiot när hon hälsade på officerarna vid basen med den traditionella hälsningen hongi – en krigarhälsning där man gnuggar näsorna mot . Förbundskansler Angela Merkel välkomnades med en traditionell maorisk hongi- hälsning när hon anlände till Auckland under sitt besök i Nya Zeeland. Ceremonin väckte förtjusning hos de tyska journalisterna. Det finns stammar på norra ön och (tror jag) på södra. Alla stammar har sin egen hälsning och Glens hade två tryck med näsan.


Här välkomnas alla elever utav lärare och de viktigaste eleverna på skolan. Saken är väl egentligen att man ska lägga näsa mot näsa - maorisk hälsning , men de flesta skaka bara hand. Hitta även en gräshoppan inne på toaletts vasken i onsdags hah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.